ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) plāno līdz 2037.gadam nogādāt cilvēku uz Marsa un radīt kosmosa civilizāciju, uzrunājot Indijas pilsētā Haidarabadā notiekošo 58.Starptautisko Astronautikas kongresu (IAC), pavēstīja NASA administrators Maikls Grifins.
"Mums ir ilgtermiņa plāns cilvēka nogādāšanai uz Marsa līdz 2037.gadam," ziņu aģentūra PTI citē Grifina teikto.

Grifins IAC kosmosa aģentūru vadītāju interaktīvajā sesijā arī izklāstīja NASA ambiciozos nākotnes plānus, kas paredz arī kosmosa civilizācijas radīšanu.

NASA skatās tālāk par Mēnesi un Marsu starpplanētu sistēmas virzienā, pavēstīja Grifins.

"Ar pilotējamām misijām uz Mēnesi no 2020.gada un uz Marsu desmitgadi vēlāk mēs vēlamies rītdienai radīt kosmosa civilizāciju," sacīja Grifins.

Viņš aicināja privāto sektoru vairāk ieguldīt satelītu un raķešu palaišanā, lai samazinātu transportēšanas izmaksas un misijas uz Mēnesi un Marsu padarītu tās iespējamas no komerciālā viedokļa.

"Pašlaik šķiet, ka kosmosa tūrisms varētu būt vienīgā iespēja, kā kosmosa transportu padarīt ekonomisku. Kaut gan kosmosa tūrisms ģenerēs finansējumu, mums būs jāattīsta iespējamo tūristu apmācības mehānisms un jāgarantē viņu drošība," sacīja Grifins.

Lai veicinātu lielāku privātā sektora iesaistīšanos kosmosa misijās, NASA palīdz atsevišķām ASV kompānijām radīt orbitālo lidojumu biznesa modeli, jo sadarbība ar citām kosmosa lidojumus veicošām valstīm nākotnes misijās varētu nebūt ekonomiski dzīvotspējīga.

ASV prezidents Džordžs Bušs 2004.gada janvārī paziņoja par kosmosa izpētes programmas paplašināšanu, ieskaitot atgriešanos uz Mēness un cilvēku nosūtīšanu uz Marsu.

Nākamā gada maijā Marsa ziemeļu puslodē jānosēžas NASA izpētes zondei "Phoenix", kas pētīs Sarkanās planētas iespējamo apdzīvojamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!