Vairākkārt izmantojamā ASV kosmosa kuģa “Discovery” misija, kurā bija paredzēts nogādāt Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) daļu no japāņu laboratorijas “Kibo”, ir atlikta par vienu mēnesi uz 25.maiju, trešdien paziņoja NASA.
Misija tika atlikta saistībā ar aizkavēšanos “Discovery” ārējās degvielas tvertnes piegādē un nelabvēlīgo leņķi starp Sauli un SKS enerģijas ģenerēšanai laikā no 7. līdz 25.maijam, kas nelabvēlīgi ietekmētu misiju tās sākumā plānotajā periodā.

Degvielas tvertni vajadzēja piegādāt līdz sākotnējam “Discovery” starta datumam 25.aprīlī, taču to aizkavēja kļūme degvielas līmeņrāžos, kas par diviem mēnešiem aizkavēja arī “Atlantis” misiju, kura beidzot tika pabeigta trešdien līdz ar “Atlantis” piezemēšanos Kenedija kosmosa centrā.

“Discovery” misijas jaunais datums neietekmēs pārējo atspoļu starta 2008.gada programmu, žurnālistiem pēc “Atlantis” nolaišanās teica NASA vadītājs Bils Gerstenmaiers.

Japānā izgatavotā laboratorija “Kibo” (“Cerība”) sastāv no trim daļām. Pirmo - loģistikas - moduli SKS nogādās kuģis “Endeavour”, kura starts paredzēts 11.martā. Pēc tam “Discovery” nogādās laboratorijas hermētisko moduli un robota roku. Laboratorijas trešo daļu - starporbītu sakaru sistēmas moduli - kosmosā vēlāk nogādās trešā atspoļkuģa misija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!