ASV Aeronautikas un kosmisko pētījumu pārvaldes (NASA) zinātnieki pirmdien varēja priecāties par saviem panākumiem, jo zonde ir ietriekusies tieši komētas vidū, informē ārvalstu prese.
Veļasmašīnas izmēra zonde, kuras svars ir 372 kilogrami, ietriecās komētā “Tempel 1”, uzsviežot gaisā lielu mākoni sasalušu iežu.

Sadursmes laikā komēta virzījās ar ātrumu aptuveni 37 000 kilometri stundā, un zondes ietriekšanās tajā izveidoja lielu krāteri, raksta BBC.

No pietiekami droša attāluma šajā procesā noraudzījās arī nesējs “Deep Impact”, sūtot uz Zemi attēlus.

Zinātnieki uzskata, ka šādas komētas glabā neizmainījušos materiālus un informāciju kopš Saules sistēmas veidošanās laika pirms 4,6 miljardiem gadu.

Viņi cer, ka ar zondes trieciena palīdzību viņiem izdosies atklāt komētas dziļākos slāņus, iegūstot informāciju par Saules sistēmas veidošanos un varbūt pat par to, kā uz mūsu planētas radās dzīvība.

Čārlzs Elači, kurš pārrauga programmas izpildi, ir satraukts un laimīgs. “Jau sākumā es teicu, ka tā ir viena no pārdrošākajām misijām, un tagad mēs redzam panākumus,” viņš saka.

“Mēs sākam atklāt jaunas kosmosa izpētes robežas. Kad mēs izanalizēsim iegūtos datus, mūsu rīcībā būs pilnīgi jauna atklāsme par Visumu.”

Sadursme notika aptuveni 133 miljonu kilometru attālumā no Zemes.

Zinātnieki visā pasaulē ar dažādu teleskopu un detektoru palīdzību noskatījās šajā procesā, kā arī ar nepacietību gaidīja attēlus no kosmosa.

“Tas ir patiesi fantastiski,” saka Monika Greidija no Londonas Dabaszinātņu muzeja. “Tagad mums būs šie augstas izšķirtspējas attēli, un mēs varēsim salīdzināt izveidojušos krāteri ar dabīgajiem un uzzināt no tiem ārkārtīgi daudz.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!