Foto: AFP/Scanpix
NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens par tukšu līdzekļu šķiešanu nodēvējis iespējamos Krievijas pretsoļus pret NATO Eiropā veidoto pretraķešu aizsardzības sistēmu.

"Atkārtošu, mūsu pretraķešu aizsardzības sistēma ir tikai un vienīgi aizsardzības, tā nodrošina mūsu valstu iedzīvotājiem aizsardzību pret raķešu triecieniem. Mūsu sistēma nekādi nav vērsta pret Krieviju. Tāpēc tas ir neattaisnoti - veikt pasākumus pret mūsu pretraķešu aizsardzības sistēmu. Turklāt tā būs resursu un investīciju tērēšana pret mākslīgu ienaidnieku, kurš nepastāv, jo mums nav nodoma uzbrukt Krievijai," pirms Eiropas Savienības samita Briselē sacīja Rasmusens.

Maskava vairākkārt brīdinājusi, ka tā, atbildot uz amerikāņu pretraķešu aizsardzības sistēmas izvietošanu Austrumeiropā, izvietos raķetes pie NATO valstu robežām.

Šim jautājumam no jauna pastiprināta uzmanība tiek pievērsta kopš pagājušās sestdienas, kad Vācijas laikraksts "Bild" ziņoja, ka Krievijas Kaļiņingradas apgabalā un Krievijas rietumu robežapgabalos līdzās Baltijas valstīm izvietoti vairāki desmiti raķešu "Iskander", kas var tikt aprīkotas ar kodolgalviņām.

Par raķešu izvietošanu šajos apvidos liecinot slepeni satelītuzņēmumi, vēstīja "Bild".

Krievijas Aizsardzības ministrijas amatpersona šonedēļ apliecināja, ka raķetes "Iskander" ir Krievijas Rietumu kara apgabala bruņojumā. Rietumu un Krievijas mediji amatpersonas teikto interpretēja kā apstiprinājumu "Bild" informācijai.

Satraukumu par šīm ziņām paudušas kā Baltijas valstis un Polija, tā arī ASV.

2011.gadā toreizējais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs paziņoja par militāri tehniskiem un diplomātiskiem soļiem, ar kuriem Krievija atbildēs uz ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas izvēršanu Eiropā.
Kā pirmais solis tika minēta radiolokācijas stacijas, kas brīdinātu par raķešu uzbrukumu, tūlītēja izveidošana Kaļiņingradas apgabalā. Šī iecere jau ir īstenota.

Kā nākamais solis tika minēts, ka turpat tiks izvietoti arī raķešu kompleksi "Iskander".

"Iskander-M" darbības rādiuss ir 500 kilometri, un tās var aprīkot gan ar konvencionālām kaujas galviņām, gan kodolgalviņām.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien paziņoja, ka Maskava vēl neesot izlēmusi, vai Kaļiņingradas apgabalā izvietot raķetes "Iskander".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!