Foto: AFP/Scanpix

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens pirmdien NATO Čikāgas samita noslēguma preses konferencē sacīja, ka samits bija "ļoti veiksmīgs" un tā dalībnieki pieņēma "globālu problēmu globālus risinājumus".

Rasmusens uzsvēra, ka svētdien un pirmdien Čikāgā notikušais samits ticis galā ar trim galvenajiem tam izvirzītajiem uzdevumiem: vienojies par Afganistānas nākotni, nospraudis ceļus "gudras aizsardzības" veidošanai stingras taupības apstākļos, un pavirzījies uz priekšu partnerattiecību konsolidācijā.

Rasmusens atzina, ka samits "atjaunojis nesaraujamās saites starp Ziemeļameriku un Eiropu". "NATO ir spējīga stāties pretī nākotnei, lai ko nestu šī nākotne," sacīja Rasmusens.

Atbildot uz jautājumiem, Rasmusens atzīmēja, ka jaunais Francijas prezidents Fransuā Olands atbilstoši saviem priekšvēlēšanu solījumiem panāks Francijas spēku izvešanu no Afganistānas jau šogad, tomēr skaidri paziņojis, ka Francija arī turpmāk būs Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) dalībvalsts.

"Francija dažādos veidos sekmēs mūsu kopējo misiju vietējo spēku sagatavošanai Afganistānā," sacīja Rasmusens. Viņš pauda uzskatu, ka tas pilnībā atbilst koncepcijai par drošības operāciju vadības nodošanu Afganistānas spēkiem, kad ISAF pakāpeniski tiks izvesti no Afganistānas.

Atbildot uz jautājumu par Irānas pozīciju reģionā, Rasmusens sacīja, ka NATO aicina visas Afganistānas kaimiņvalstis veicināt mieru un stabilitāti šajā valstī un reģionā kopumā. Tā kā tas ir ierakstīts arī ANO Drošības padomes rezolūcijā, tad tas ir Afganistānas kaimiņvalstu pienākums, uzsvēra NATO ģenerālsekretārs.

"Es gribētu cerēt, ka arī Irānas interesēs ir nodrošināt stabilitāti un mieru Afganistānā un reģionā," sacīja Rasmusens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!