Krievija, uzņemoties sargāt Gruzijas separātisko reģionu "de facto" robežu, rīkojas tiešā pretrunā ar pamiera līgumu, kuru tā pagājušajā gadā noslēdza ar Gruziju pēc augusta kara, ceturtdien sacīja NATO preses sekretārs Džeimss Apaturai.
"Tas ir tiešs 12.augustā un 8.septembrī ar Eiropas Savienības starpniecību panākto vienošanos pārkāpums," norādīja amatpersona. "Kļūst arvien grūtāk savietot Krievijas retoriku ar realitāti dabā."

Krievija ceturtdien parakstīja līgumus ar separātiskajiem Gruzijas reģioniem Dienvidosetiju un Abhāziju, oficiāli uzņemoties atbildību aizsargāt šo pašpasludināto valstu robežu ar Gruzijas pamatteritoriju.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs Kremlī sarīkotajā ceremonijā parakstīja līgumus kopā ar Abhāzijas līderi Sergeju Bagapšu un Dienvidosetijas līderi Eduardu Kokoiti.

"Dienvidosetija līdz sava robežapsardzības dienesta izveidošanai savās un Krievijas Federācijas drošības interesēs nodos tiesības apsargāt robežu Krievijai," teikts līgumā ar Dienvidosetiju, kura kopija bija nonākusi aģentūras AFP rīcībā.

Līgumā ar Abhāziju ir gandrīz identiski formulējumi. Tajā arī norādīts, ka Krievijas flote veiks Abhāzijas jūras robežas patrulēšanu.

Abi līgumi būs spēkā turpmākos piecus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!