Foto: AFP/Scanpix

NATO otrdien pēc ārkārtas konsultācijām nosodīja Sīrijas rīcību, notriecot Turcijas iznīcinātāju un pauda stingru atbalstu Turcijai un solidaritāti ar to.

"Uzskatām šādu rīcību par nepieņemamu un izsakām stingru nosodījumu par to," preses konferencē paziņoja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens. "Dalībvalstis ir paudušas savu atbalstu un solidaritāti ar Turciju," viņš piebilda.

Rasmusens nosodījumu Turcijai izteica pēc Ziemeļatlantijas padomes ārkārtas sanāksmes, kas notika pēc tam, kad Sīrijas bruņotie spēki piektdien notrieca Turcijas iznīcinātāju "Phantom 4". Abi iznīcinātāja apkalpes locekļi joprojām ir bezvēsts pazuduši.

"Tas ir vēl viens piemērs tam, kā Sīrijas varas iestādes neciena starptautiskās normas, mieru un drošību un cilvēka dzīvību," Rasmusens piebilda.

"Mēs cieši un ar lielām bažām turpinām sekot situācijai," viņš uzsvēra pēc nedaudz vairāk kā stundu ilgajām sarunām ar 18 alianses dalībvalstu pārstāvjiem, kurā uzklausīja Turcijas pārstāvju izklāstu par incidenta apstākļiem.

"Teikšu skaidri - alianses drošība nav dalāma. Mēs esam kopā ar Turciju stingras solidaritātes gaisotnē," uzsvēra NATO ģenerālsekretārs.

Turcija bija pieprasījusi konsultācijas pēc NATO dibināšanas līguma 4.panta, saskaņā ar kuru dalībvalstis var pieprasīt NATO sanāksmes sasaukšanu, ja ir apdraudēta šo valstu drošība. Tā ir tikai otrā reize kopš alianses izveides 1949.gadā, kad pēc šī panta tiek sasauktas konsultācijas. 2003.gadā to izdarīja Turcija Irākas kara laikā.

Turcija nedēļas nogalē paziņoja, ka Sīrijas piektdien virs Vidusjūras notriektais Turcijas iznīcinātājs tobrīd atradās starptautiskajā gaisa telpā apmēram 15 minūtes pēc īslaicīgas iemaldīšanās Sīrijas gaisa telpā. Turcija uzsver, ka Sīrija notriekusi šo lidmašīnu bez brīdinājuma, turklāt lidmašīna nebija bruņota, lidoja mācību misijā un veica radarsistēmas testu.

Sīrija sestdien paziņoja, ka dienu iepriekš ir notriekusi šo lidmašīnu, jo tā ielidojusi Sīrijas gaisa telpā, turklāt lidojusi zemu, uzsverot, ka Sīrija īstenojusi savas suverēnās tiesības notriekt nezināmu lidmašīnu, kas neatļauti ielidojusi tās gaisa telpā. Sīrija nezināja, ka tā bija Turcijas lidmašīna, un neizjūt naidu pret Turciju.

Tāpat Turcija apgalvoja, ka Sīrijas bruņotie spēki apšaudījuši arī lidmašīnu, kas nosūtīta iznīcinātāja pilotu glābšanai.

NATO dalībvalsts Turcija ir starp asākajām Sīrijas prezidenta Bašara al Asada kritizētājām par viņa režīma brutālām represijām pret opozīcijas protestiem un nemiernieku grupējumiem. Turcija ir uzņēmusi vairāk nekā 30 tūkstošus civiliedzīvotāju, kas glābās no bruņotās vardarbības Sīrijā, un izmitinājusi viņus nometnēs pie abu valstu robežas. Šomēnes Turcijā notika Sīrijas opozīcijas aktīvistu sanāksme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!