Foto: Reuters/Scanpix

Čikāgā notikušā NATO samita dalībnieki tā noslēgumā pirmdienā apstiprināja laika grafiku kaujas operāciju Afganistānā vadības nodošanai šīs valsts spēkiem līdz 2013.gada vidum un NATO kaujas spēku izvešanai no Afganistānas līdz 2014.gada beigām, atstājot tur tikai apmācības vienības.

NATO Čikāgas samita deklarācijā ASV prezidents Baraks Obama un citu NATO valstu līderi apstiprināja "neatsaucamu" plānu "pakāpeniski un atbildīgi" izvest 130 tūkstošus NATO kaujas spēku karavīru līdz 2014.gada beigām.

Tika arī nolemts, ka NATO spēku virsniekiem jāsāk plānot misija Afganistānā pēc 2014.gada, koncentrējoties uz Afganistānas spēku apmācīšanu, konsultēšanu un atbalstīšanu, lai nodrošinātu Afganistānas valdības spējas atvairīt talibu nemierniekus.

NATO arī pauda optimismu, ka Pakistāna atkal atvērs NATO spēku Afganistānā apgādes ceļus, kurus tā pērn novembrī slēdza pēc ASV uzlidojuma, kurā tika nogalināti 24 Pakistānas karavīri.

Afganistānas prezidents Hamids Karzajs, kurš bija klāt samitā, centās pārliecināt NATO valstis, ka to nestie upuri Afganistānā nav bijuši veltīgi un talibi neatgūs varu. "Afganistāna ir pavirzījusies uz priekšu, un Afganistāna sevi aizstāvēs. Un afgāņu tauta neļaus pavirzīt atpakaļ vai pretējā virzienā mūsu sasniegto progresu," sacīja Karzajs.

Francijas jaunais prezidents Fransuā Olands tomēr paziņoja, ka viņa valsts Afganistānā izdarījusi "vairāk par savu pienākumu" un izvedīs savus spēkus no Afganistānas līdz 2012.gada beigām. Viņš arī lika saprast, ka Francija nevēlas tērēt vairāk naudas Afganistānas drošības spēkiem.

50 valstis, kas iesaistītas karadarbībā Afganistānā, atbalstīja ASV plānu piešķirt ikgadēju drošības palīdzību Afganistānai 4,1 miljarda ASV dolāru apmērā un samazināt Afganistānas drošības spēku personālsastāvu no 352 tūkstošiem līdz 228,5 tūkstošiem cilvēku. ASV ir piekritušas maksāt pusi no šīs summas.

Samita deklarācijā teikts, ka Afganistānas valdības daļa tās drošības spēku finansēšanā tiks pakāpeniski palielināta no 500 miljoniem ASV dolāru 2015.gadā, līdz tā ne vēlāk kā 2024.gadā uzņemsies pilnu finansiālu atbildību par saviem drošības spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!