Foto: AFP/Scanpix
NATO turpinās militārās operācijas Lībijā, kamēr pastāv draudi civiliedzīvotājiem, bet Ziemeļatlantijas aliansei nebūs lielas lomas šajā valstī pēc bruņotā konflikta beigām, pirmdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens.

NATO vadītājs konferencē Londonā sacīja, ka Lībijā vēl dažviet turpinās diktatoram Muamaram Kadafi lojālo spēku pretošanās, lai gan Kadafi augustā tika gāzts pēc sešus mēnešus ilgiem nemieriem.

"Mēs esam gatavi turpināt mūsu operācijas tik ilgi, cik nepieciešams," sacīja Rasmusens.

NATO vadītājs arī sacīja, ka viņam nav zināma Kadafi atrašanās vieta, tomēr tas nav faktors lēmumu pieņemšanā par turpmākajām operācijām.

"Man nav zināma Kadafi atrašanās vieta. Viņa iespējama sagūstīšana nav elements, kas noteiktu to, vai mēs izlemsim turpināt operācijas," teica Rasmusens.

Kadafi lojālie spēki turpina cīnīties pret Lībijas nemiernieku izveidotās Pagaidu pārejas nacionālās padomes bruņotajiem piekritējiem. Pagaidu pārejas nacionālā padome faktiski pārvalda Lībiju pēc Kadafi gāšanas. Tika ziņots par pirmdien notiekošām ielu kaujām vienā no Kadafi spēku bastioniem - Banivalidas pilsētā 150 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Tripoles, un virs Banivalidas bija dzirdams NATO kara lidmašīnu dzinēju troksnis.

Kadafi lojālie spēki pirmdien arī uzbruka naftas pārstrādes rūpnīcai 20 kilometrus no piekrastes pilsētas Raslanufas, nogalinot 15 apsardzes darbiniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!