Foto: AFP/Scanpix/LETA

Dmitrijs Medvedevs daudzus gadus bija uzticams Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais – gan kā Kremļa saimnieks uz vienu četru gadu termiņu, gan premjerministrs kopš 2012. gada līdz šī gada sākumam.

Pēc tam, kad Putins 15. janvārī rosināja veikt izmaiņas konstitūcijā, Medvedevs paziņoja par demisiju, bet prezidents piedāvāja viņam vietnieka amatu paša vadītajā Drošības padomē.

Dažādos ekspertu viedokļos Medvedevs tiek dēvēts par Putinam lojālu un noderīgu darboni bez savām politiskajām ambīcijām, kurš nav spējis iziet no Putina ēnas un ir bez sava politiskā svara.

Ekonomisko un sociālo problēmu māktajā Krievijā Medvedeva kā premjera popularitāte nav augsta un politiķis piedzīvojis neveiklus mirkļus, kā arī bijis interneta jautrības objekts. Iespējams, ka ļaužu atmiņās viņu biežāk asociēs nevis ar viņa politisko darbību, bet gan dažādām tīmekļa popularitāti guvušām epizodēm. Atskatāmies uz dažām no tām.

Amerikāņu zēns


2011. gada aprīlī video straumēšanas vietnē "You Tube" tika publicēts video, kurā Medvedevs redzams dejojam pie grupas "Kombinācija" deviņdesmito gadu hīta "American boy". Ieraksts savāca miljoniem skatījumu. Oriģinālais ieraksts no vietnes jau ir dzēsts, taču tā kopijas turpina krāt skatījumus.

Drīz pēc video publicēšanas pats Medvedevs tviterī pavēstīja, ka deja notikusi pirms gada kursabiedru ballītē. Medvedevs ir studējis Ļeņingradas Valsts universitātē.

Naudas nav, bet jūs turieties


Šī premjerministra frāze tūlīt pēc izteikšanas kļuva par interneta mēmu. 2016. gada maijā Medvedevs viesojās okupētajā Krimā, kur vietējie pensionāri viņam sūdzējās par sliktiem dzīves apstākļiem un mazo pensiju.

Premjera atbilde patiesībā bija nedaudz citāda: "Vienkārši tagad nav naudas. Atradīsim naudu – indeksēsim. Jūs šeit turieties, visu to labāko, labu noskaņojumu un veselību."

Nedaudz vienkāršota Madvedeva atbilde "naudas nav, bet jūs turieties" pēc tam kļuva par bieži izmantotu frāzi, ilustrējot visdažādākās dzīves jomas Krievijā un varasiestāžu cinismu.

Māja pīlītei

Foto: Kadrs no video
2016. gada 15. septembrī opozicionārs Aleksejs Navaļnijs publicēja pētījumu par Medvedeva slepeno vasarnīcu Pļosas pilsētā. Drona filmētajā video redzams arī dīķis ar mazu saliņu, uz kura, kā skaidro Navaļnijs, atrodas pīļu namiņš, kas video nosaukts par "māju pīlītei".
Foto: AP/Scanpix/LETA

Pēc šī video pīle kļuva par korupcijas simbolu Krievijā. Dzeltenas piepūšamas pīles 2017. gadā tika izmantotas protestos pret valdību, kas sākās pēc vērienīgā Navaļnija vadītā Korupcijas apkarošanas fonda pētījuma par Medvedeva īpašumiem "Viņš jums nav Dimons". Pīles opozīcijas akcijās novērotas arī pēc tam.

Miegamice

Medvedevs oficiālos pasākumos ne reizi vien pamanīts iemidzis, bet par plaši populāru interneta joku tematu tas kļuva 2014. gadā, kad premjerministrs iesnaudās Ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā Sočos.

"iPhone"

Medvedevs pazīstams kā kvēls amerikāņu kompānijas "Apple" produktu cienītājs un pirmais no Krievijas prezidentiem, kurš personīgi ticies ar šīs firmas dibinātāju Stīvu Džobsu 2010. gadā.
Foto: AFP/Scanpix/LETA

Džobss Medvedevam toreiz uzdāvināja jauno "iPhone 4" modeli, kurš gan izrādījās piesaistīts amerikāņu operatoram. Taču kopš tā laika Medvedevs ne reizi vien manīts ar jaunākajām "Apple" iekārtām vēl pirms to oficiālās tirdzniecības Krievijā.

Medvedev ieguva iesauku "aifouniņš".

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Badmintons


2011. gadā Medvedevs par savu prezidenta sportu, ko popularizēt, izvēlējās badmintonu. Pirms tam Borisam Jeļcinam tas bija teniss, bet Vladimiram Putinam austrumu cīņas.
Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Šī spēle attīsta fizisko formu, attīsta acumēru, precizitāti, reakciju. Vienkārši palīdz dzīvē risināt visdažādākos uzdevumus. Tas, kurš labi spēlē badmintonu, tas ātri pieņem lēmumus," Medvedevs skaidroja savā videoblogā, kur viņš redzams spēlējam ar Putinu.

Daudziem sociālo tīklu lietotājiem šāda Krievijas prezidenta sporta izvēle gan izraisīja smieklus, raksta "Radio Svoboda".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!