Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas elites ķīmisko ieroču komandas dalībnieki, kuri gadiem ilgi sekoja patlaban Krievijā arestā esošajam opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam līdz viņu saindēja ar militārās pakāpes indi "Novičok", bijuši iesaistīti vēl vismaz trīs slepkavībās, atklājusi apvienota "Bellingcat", "The Insider" un "Der Spiegel" izmeklēšana.

Iepriekš decembrī "Bellingcat", "The Insider", "Der Spiegel" un CNN kopīgi īstenotajā un publicētajā pētījumā, izmantojot telefonu ierakstus, lidojumu pasažieru datus un citus dokumentus atklāja, kā Krievijas Federālā Drošības dienesta (attēlā tā centrālā ēka Maksavā) komandas dalībnieki pārvietojušies. Tas ļāva noskaidrot, ka viņi gadiem ceļojuši līdzi Navaļnijam, kā arī bijuši Sibīrijā laikā, kad tur pērnā gada 20. augustā opozicionārs tika saindēts.

Turpinot izmeklēšanu un izmantojot šos pašus datus "Bellingcat", "The Insider" un "Der Spiegel" noskaidrojuši, ka šie paši cilvēki bijuši iesaistīti arī žurnālista Timūra Kuaševa, aktīvista Ruslana Magomedragimova un politiķa Ņikitas Isajeva slepkavību pastrādāšanā. "Ceļojumu sakritības šīs grupas iesaisti [slepkavībās] neļauj apšaubīt," raksta "The Insider".

Timūrs Kuaševs bez vēsts pazuda 2014. gada vasarā un tika atrasts miris mežā netālu no savām mājām Krievijas Kabarda-Balkārijas Republikā, kas robežojas ar Gruziju. Tobrīd 26 gadus vecais vīrietis iepriekš bija sūdzējies, ka pēc kritiskām publikācijām bija saņēmis draudus no varas iestādēm. Vēlāk līķa autopsijā viņa padusē atklātas šļirces dūriena pēdas, bet nāves iemesla izmeklēšana joprojām turpinās. FDD aģents Konstantīns Kudrjavcevs, kuru izmeklēšanas laikā sazvanīja un apmānīja pats Navaļnijs, Kaukāza republikā ieradās 2014. gada 13. jūlijā un drīz tuvējās lidostās reģionā ieradās arī aģenti Ivans Osipovs, Deniss Mačikins un Romāns Matjušins. Pēdējie trīs reģionu pameta 31. jūlijā un 1. augustā – dienā, kad tika atrasts Kuaševa līķis.

Ruslans Magomedragimovs bija 45 gadus vecs nevalstiskās organizācijas "Vienotība" biedrs, kad 2015. gada 24. martā tika atrasts miris pie Dagestānas galvaspilsētas Mahačkalas. Oficiāli viņš tika pasludināts par nosmakušu, bet arī uz viņa ķermeņa – uz kakla – atrastas šļirces dūriena pēdas. Iepriekš minētais FDD aģents Osipovs 2015. gada janvārī Mahačkalā viesojies divreiz, bet Kudrjavcevs tajā uzturējās no 11. līdz 16. martam. Osipovs savukārt 20. martā devies uz Vladikavkāzu, kas ir vien četru stundu brauciena attālumā ar auto. Šajā gadījumā gan iespējama arī aģentu lidojumu nejauša sakritība, jo Osipovs Mahačkalā viesojies vēl vairākkārt.

Ņikita Isajevs, kurš vadījis politisko kustību "Jaunā Krievija", mira vilcienā no Tambovas uz Maskavu 2019. gada 16. novembrī. Oficiālais 41 gadus vecā vīrieša nāves iemesls bija sirdstrieka, bet viņš kremēts vēl pirms autopsijas rezultātu publicēšanas. Vienotajā izmeklēšanā noskaidrots, ka FDD aģenti viņam sekojuši kopš 2018. gada decembra. Viņu vidū bijuši arī divi Navaļnija izsekotāji – Osipovs un Aleksejs Aleksandrovs. Isajevs vairākkārt kritiski iestājies par vides aizsardzību, tomēr bijis Kremlim lojāls, raksta "The Insider", atzīmējot, ka skaidras atbildes, kāpēc FDD aģentiem viņu bijis jānogalina, nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!