Foto: LETA

Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs otrdien asi uzbruka valdības amatpersonām, kuras, ignorējot viņa agrākos rīkojumus, turpina par valsts budžeta naudu iegādāties citās valstīs ražotas vieglās automašīnas.

"Mēs taisām paši savas vieglās mašīnas, bet viņi [valdības pārstāvji] grib mersedesus! Tad lai viņi tos pērk par savu naudu!," viņš paziņoja telekonferencē ar vietējo pašvaldību vadītājiem.

Nazarbajevs pieprasīja, lai nekavējoties tiktu valsts amatpersonām aizliegta iespēja par nodokļu maksātāju naudu iegādāties ārvalstīs būvētus vieglos automobiļus.

Svešzemju auto pircējus valsts līderis nodēvēja par "bezkaunīgiem bijušajiem ubagiem", kuriem šķiet, ka ir prestiži iegādāties "tankus".

"Totāls kultūras un izglītības trūkums! Kad šīs nelietības beigsies? Cik ilgi man par to ir jārunā?" saniknots bija Nazarbajevs.

Lai gan Kazahstānas prezidents regulāri iesaka valsts amatpersonām par budžeta naudu pirkt spēkratus, kas ražoti pašu mājās, viņš pats turpina braukt ar importa automobili. Viņa piemēram seko valdības locekļi, kuri labprātāk iegādājas Japānā un Vācijā būvētus vieglos automobiļus, nevis spēkratus, kas izgatavoti vietējās ražotnēs.

Kazahstānai pašai nav sava automašīnu zīmola, tāpēc ar vietējā ražojuma automašīnām Nazarbajevs bija domājis automobiļus, kurus komplektē Kazahstānas rūpnīcās, izmantojot detaļas, ko piegādā no Dienvidkorejas, Krievijas un Čehijas.

Kazahstānā šogad četros pirmajos mēnešos uzbūvēja vairāk nekā 4300 pasažieru automašīnu, kas bija 2,2 reizes vairāk nekā pērn janvārī-aprīlī, liecina Kazahstānas valsts statistikas pārvaldes vietnē sniegtā informācija.

Lielākais autobūvētājs Kazahstānā ir "Azia-Avto", kas komplektē "Ņiva", "Škoda" un "Chevrolet" automašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!