Dienvidāfrikas Republikas policija otrdien paziņojusi, ka izbeidz izmeklēšanu sakarā ar nedēļu vecas meitenītes iespējamo izvarošanu, jo ārsti teikuši, ka bērna asiņošanu nav izraisījusi kāda noziedzīga rīcība.
"Bērns nebija izvarots," aģentūrai "Reuters" sacīja DĀR Kvazulu-Natālas provinces nomaļā Kvaminjas apgabala policijas inspektors Eliots Šiba. Viņš sacīja, ka zīdaiņa māmiņa bija viņu ieraudzījusi asiņojam, tādēļ nogādāja slimnīcā, kuras medmāsas bija ieteikušas vērsties policijā.

Taču doktors Lanselots Mzoneli, kurš darbojas kopā ar policiju izvarošanas lietās, atklāja, ka meitenītei asiņošanu izraisīja mātes hormonu pārmērīga koncentrācija asinīs.

"Izskatās, it kā bērnam būtu menstruācijas - viss notikušais bija kļūda - viņa nebija izvarota," viņš sacīja. Iepriekš cita policijas amatpersona bija izteikusies, ka meitenīte ir izvarota.

Ziņa par iespējamo varmācību pret tik mazu zīdainīti jau izpelnījās lielu ievērību - pagājušo piektdien DĀR tiesa piesprieda mūža ieslodzījumu 23 gadus vecajam Deividam Potsem, kuru atzina par vainīgu deviņus mēnešus vecas meitenītes izvarošanā. Šis noziegums izraisīja sašutuma vētru valstī, kas ir bēdīgi slavena ar vardarbīgo noziegumu augsto līmeni.

Tiesnesis Henijs Lakoks toreiz paziņoja, ka šis noziegums ir visbriesmīgākais cilvēktiesību pārkāpums, ko viņš piedzīvojis visā savā 32 gadu karjerā, un pauda pārliecību, ka šāds nelietis ir pelnījis nāvessodu. Lakoks piebilda, ka noteikti būtu piespriedis nāvessodu, ja šāds soda mērs pastāvētu.

Tomēr nāvessods DĀR tika atcelts 1994.gadā pēc Afrikāņu nacionālā kongresa nākšanas pie varas, bet šis šaušalīgais gadījums izraisījis masveida aicinājumus atjaunot augstāko soda mēru.

Kopš tā laika daudzi bērni šajā valstī piedzīvojuši līdzīgu likteni, liekot kriminālistiem nesaprašanā izteikt minējumus par cēloņiem.

Citā prāvā kāds 48 gadus vecs vīrietis saņēma 27 gadu ieslodzījumu par 11 gadu vecas meitenes izvarošanu pirms diviem gadiem.

DĀR ir viens no augstākajiem izvarošanas līmeņiem pasaulē. Gadā tiek ziņots par vairāk nekā 50 000 izvarošanas gadījumiem, tomēr patiesais skaitlis varētu būt daudzas reizes lielāks. Policijā pērn ziņots par 21 000 bērnu izvarošanas gadījumu, kurus vairumā gadījumu pastrādājuši upuru radinieki. Tikai aptuveni 47 procentos gadījumu lieta pērn nonāca tiesā, un nieka 8,38 procentos gadījumu tā beidzās ar notiesājošu spriedumu.

Saskaņā ar policijas statistiku par 11 gadiem jaunāki bērni tiek izvaroti 15 procentos reģistrēto gadījumu.

Bieži šādus uzbrukumus izraisa ticējums, ka sekss ar nevainīgām meitenēm vīrieti pasargās no AIDS vai pat izārstēs no šīs slimības.

Tā kā katrs devītais DĀR iedzīvotājs ir HIV/AIDS nēsātājs, šāds izvarošanas gadījums parasti ir nāves spriedums upurim.

Kā izteicies BBC korespondents Johannesburgā, DĀR sievietēm statistiski ir lielāka iespēja tikt izvarotām nekā iemācīties lasīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!