Foto: DELFI Aculiecinieks
Spānija saņem stimulu savai ļoti svarīgajai tūrisma nozarei, jo sacelšanās pret valdošajiem režīmiem arābu valstīs liek Eiropas "saules kārotājiem" apiet ar līkumu populāros Ēģiptes un Tunisijas kūrortus.

Pēdējos gados Spānija sīvi konkurē ar Ēģiptes Sarkanās jūras un Tunisijas Vidusjūras pludmalēm, kas ir lētākas un atrodas vienādā lidojuma attālumā no nozares galvenajiem tirgiem Vācijā un Lielbritānijā.

Taču kopš nemieru sākuma arābu pasaulē, kas sākās Tunisijā janvāra sākumā, tūristi maina savus ceļošanas plānus, un Spānija, it īpaši Kanāriju salas, kļūst par galvenajiem ieguvējiem.
Janvārī Spānija uzņēma 2,66 miljonus tūristu jeb par 4,7% vairāk nekā pagājušā gada janvārī, kas liecina par pirmo pieaugumu 18 mēnešu laikā, pagājušajā nedēļā ziņoja Tūrisma ministrija.

Kanāriju salas piesaistīja visvairāk tūristu. Tās par savu ceļa mērķi pagājušajā mēnesī izraudzījās 866 476 ārvalstu tūristi jeb par 8,8% vairāk.

"Mēs savā ziņā bijām ieguvēji no krīzes Ēģiptē un Tunisijā, jo tā novirzīja tūristus no šīm valstīm lielākoties uz Kanāriju salām," pēc skaitļu publiskošanas teica tūrisma ministrs Migels Sebastjans.

"Tomēr tas nav mūsu politikas mērķis. Mūsu politika ir veicināt konkurenci un uzlabot Spānijas reklāmu ārvalstīs, it īpaši tādās nākotnes tūrisma tirgus valstīs kā Krievijā, Ķīnā un Indijā, no kurām mēs joprojām saņemama maz tūristu.

Tūroperatori lēš, ka ziemas sezonā, kas beidzas aprīlī, arhipelāgā vēl var ierasties līdz 300 000 papildu tūristu, uzskata Kanāriju salu reģionālā valdība.

Stimulu saņem arī citi reģioni, it īpaši Baleāru salas Vidusjūrā, kuru kūrorti, tāpat kā Kanāriju salās, cenšas piedāvāt visaptverošas pakalpojumu paketes, kā to darīja Tunisijas un Ēģiptes kūrorti.

Gan Ēģiptē, gan Tunisijā pašlaik ir mierīgi, taču bažas pastāv, ka nemieri var atsākties, un tas īstermiņā attur daudzus apmeklētājus. Spānijas tūrisma valdes "Turespana" ģenerāldirektora vietnieks Alvaro Blanko teica, ka Ēģipte un Tunisija "aizdod" Spānijai tūristus, un tai jāstrādā, lai saglabātu šo biznesu arī turpmāk.

"Tie ir tūristi, kuri labākajā gadījumā nebūtu izvēlējušies Spāniju, ja nebūtu spiesti mainīt plānus saistībā ar krīzi šajās divās valstīs. Mums tagad viņiem jāpierāda, ka Spānija ir drošs ceļa mērķis tepat tuvumā," viņš teica.

Daži viesnīcu īpašnieki uzskata, ka bažām ir pamats. Nemieri arābu valstīs izraisījuši degvielas cenu kāpumu, un tas var novest pie lidojumu cenu paaugstināšanās un tūristu skaita samazināšanās nākotnē, teica Maljorkas viesnīcu federācijas pārstāvis Huans Antonio Fusters.

"Ļoti savstarpēji saistītajā globālajā ekonomikā nestabilitāte Vidusjūras baseinā var radīt negatīvas ekonomiskās sekas, kas ietekmētu Spānijas tūrisma sektoru," viņš teica.

2010.gadā Spānija noslīdēja no trešās uz ceturto vietu pasaules visvairāk apmeklēto valstu vidū, ierindojoties aiz Francijas, ASV un Ķīnas, liecina ANO Tūrisma organizācijas rīcībā esošie skaitļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!