Foto: Reuters/Scanpix
Lībijas nemiernieku Pagaidu pārejas nacionālās padomes vadītājs Mustafa Abdeldžalils pirmdienas vakarā teica pirmo publisko runu Tripolē kopš diktatora Muammara Kadafi gāšanas un tajā paziņoja, ka Lībija būs mērenas musulmaņu demokrātijas valsts.

Abdeldžalils savā runā izklāstīja valsts attīstības plānus un sacīja, ka jaunā valsts vadība nepieņems ekstrēmistisku ideoloģiju. Viņš arī uzsvēra, ka svarīga loma jaunajā Lībijā būs sievietēm.

Tūkstošiem cilvēku sapulcējās Tripoles Tahrira laukumā, lai noklausītos Abdeldžalila runu.

Dažas stundas pirms tam Kadafi vērsās pie saviem piekritējiem ar paziņojumu, kas tika nolasīts Sīrijas telekanālā "Al-Rai", un aicināja turpināt cīņu līdz uzvarai. Atšķirībā no iepriekšējām Kadafi uzrunām šo nolasīja nevis viņš pats, bet televīzijas programmas vadītājs.

"Mums atliek tikai cīņa līdz uzvarai un valsts apvērsuma sakāve," teikts Kadafi uzrunā.

"Ar-Rai" īpašnieks Mišans Džaburi sacīja, ka Kadafi vēl arvien "vada cīņu no Lībijas, nevis Venecuēlas, Nigēras vai citurienes", bet drošības apsvērumu dēļ nevarēja pats nolasīt šo uzrunu.

Pagaidu pārejas nacionālās padomes spēki kontrolē lielāko daļu Lībijas, tomēr Kadafi piekritēji vēl turas Sirtes un Banivalidas pilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!