Trīs Nepālas policisti trešdien guvuši ievainojumus sadursmē ar maoistu demonstrantiem, kuri izgājuši ielās pēc savas bijušo kreiso nemiernieku valdības sabrukuma, vēsta aculiecinieki.

Kreisie aicināja savus atbalstītājus iziet ielās un protestēt pret prezidenta Rama Barana Jadava lēmumu bloķēt maoistu valdības ieceri atlaist no amata armijas vadītāju.

Aptuveni 500 maoisti centās nopostīt bijušā karaļa statuju, tādējādi izraisot sadursmes ar policijas specvienībām. No mestajiem akmeņiem cietuši trīs policisti, taču neviens nav arestēts.

"Mēs izrādām maksimālu atturību, lai neviens neciestu," sacīja policijas inspektors Bharads Lama.

Maoistu vadītā valdība mēģināja atlaist no amata armijas vadītāju ģenerāli Rukmangudu Katavalu, jo viņš, kā uzskata maoisti, pretēji 2006. gada miera līgumam atteicās integrēt armijas struktūrās bijušos maoistu nemiernieku kaujiniekus.

Tomēr prezidents Jadavs, lielākās opozīcijas partijas pārstāvis, armijas vadītājam licis palikt amatā. Armija tradicionāli bijusi elites un tagad jau gāztās monarhijas atbalstītāju bastions.

Maoisti vēlas, lai viņus kaujinieki, kas patlaban ir izvietoti ANO uzraudzītās nometnēs, tiktu iekļauti armijā. Tomēr bruņoto spēku vadība atsakās pieņemt darbā 19 000 bijušo maoistu kaujinieku, sakot, ka viņi ir ideoloģiski apstrādāti.

Armija arī norāda, ka paši maoisti nepilda miera līguma nosacījumus - joprojām ieročus nav nolicis maoistu jaunatnes organizācijas bruņotais spārns, turklāt nav atdoti pilsoņkara gados sagrābtie īpašumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!