Foto: AFP/Scanpix

Nepālas valdība atzinusi, ka četru mēnešu laikā kopš postošajām zemestrīcēm tā nav pat uzsākusi palīdzības sniegšanu un sabrukušo celtņu un infrastruktūras atjaunošanu, raksta "Vice". Divās zemestrīcēs, kuras notika aprīļa beigās un maija sākumā, bojā gāja aptuveni 9000 cilvēku, bet ap 10% no visiem valsts iedzīvotājiem palika bez pajumtes, un viņiem joprojām trūkst pārtikas.

Līdz šim brīdim lielākā daļa tā arī nav saņēmuši nekādu palīdzību. Nupat dibinātās Nacionālās Rekonstrukcijas pārvaldes izpilddirektors Govinda Radžs Poharels atzinis, ka valstij vēl tikai jāpiesakās saņemt saziedotos līdzekļus aptuveni 3,7 miljardu apmērā no starptautiskajām palīdzības organizācijām un aģentūrām, kuras jau pirms diviem mēnešiem bija gatavas tos nodot valstij.

"Valdības reakcija bijusi lēna. Es to atzīstu," Poharels norādījis "Reuters". Kā vienu no iemesliem, kāpēc nauda nav sākta tērēt, lai palīdzētu valsts iedzīvotājiem, viņš norādījis lietus sezonu, kurā nevarot plānot un veikt būvdarbus. Vienlaikus ierēdnis skaidro, ka ātrāk par oktobri tā arī netiks likta lietā.

Pēc zemestrīcēm strauji auga tautas neapmierinātība ar valdības lēno darbu. Īpaši sašutuši bija attālo reģionu iedzīvotāji. Turklāt līdz pat šim brīdim daudzu dzīve joprojām nav uzlabojusies - desmitiem tūkstošu cilvēku dzīvo pašbūvētās pagaidu pajumtēs un teltīs.

Tāpat valstī joprojām labi redzamas zemestrīču sekas - ēku drupas un daļēji sabrukušas celtnes ielu malās redzamas gan mazos lauku ciematos, gan uz valsts galvaspilsētas Katmandu galvenajām ielām.

Palīdzības sniegšanu bremzējušas arī politiskās reformas, kuru pamatā ir jaunas konstitūcijas pieņemšana. Izmaiņas paredz jaunu administratīvo reģionu izveidi, kuru etnisko minoritāšu pārstāvji dēvē par vēršanos pret viņiem. Šo politisko reformu dēļ valstī izcēlušās asiņainas sadursmes ar policiju, kurās bojā gājuši jau vismaz 20 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!