Foto: AP/Scanpix/LETA

Irāna kopā ar vairāku pasaules lielvaru pārstāvjiem ceturtdien turpinās sarunas par iespējamo 2015. gadā parakstītā kodollīguma atjaunošanu, raksta aģentūra "Reuters".

Aizvadītajā nedēļas nogalē notika uzbrukums Irānas kodolobjektam Natanzā, kurā Islāma Republika vainojusi Izraēlu.

Savukārt šonedēļ Teherāna paziņojusi, ka uzsākusi urāna bagātināšanu līdz 60% līmenim. Bagātinātu urānu var izmantot, lai ražotu reaktora degvielu, bet to var izmantot arī atombumbas iegūšanai. Ieročiem atbilstoša bagātināta urāna līmenis ir 90%.

Amerikas Savienotās Valstis un Eiropas kodolvienošanās dalībvalstis brīdināja, ka šis Teherānas solis ir pretrunā centieniem atdzīvināt Vašingtonas pirms trim gadiem pamesto līgumu. ASV šo Irānas lēmumu nosauca par "provokatīvu".

Irānas prezidents Hasans Ruhani (attēlā) uzsvēra, ka Islāma Republikai nebija nodoma izgatavot atombumbu, un aicināja pasaules lielvalstis ievērot kodolvienošanos. "Neuztraucieties par Irānu. Mēs vienmēr esam apņēmušies pildīt savas saistības, " sacījis Ruhani.

Nesen uzsāktas sarunas par Irānas kodolvienošanās atjaunošanu. Kopš 2018. gada, kad tobrīdējais ASV prezidents Donalds Tramps lēma par Vašingtonas izstāšanos no šī līguma un atjaunoja sankcijas pret Irānu, Teherāna pārkāpusi vairākas kodolvienošanās ietvaros noteiktās saistības.

ASV prezidenta amatā pret Irānu stingri noskaņoto Trampu tagad nomainījis Džo Baidens. Viņš ir signalizējis, ka būtu gatavs atjaunot ASV dalību kodollīguma ietvaros, taču, lai tas notiktu, Irānai vispirms jāatsāk ievērot savas saistības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!