Austrālijas laikraksta rīcībā nonācis līdz šim neredzēts video, kā Ukrainas prokremliskie kaujinieki pārmeklē vēl kūpošas pirms gada notriektās Malaizijas pasažieru lidmašīnas atlūzas.

Malaizijas lidsabiedrības “Malaysian Airlines” reisa MH17 Amsterdama-Kualalumpura pasažieru lidmašīna tika notriekta virs promaskavisko kaujinieku kontrolētās teritorijas Austrumukrainā 2014. gada 17. jūlijā. Visi 298 uz klāja esošie cilvēki gāja bojā.

Rietumi un Ukraina notikušajā vaino promaskaviskos kaujiniekus un Krieviju, kas tiem piegādājusi pretgaisa aizsardzības ieročus, tikmēr Maskava un separātisti šīs apsūdzības noraida.

Ar mobilo telefonu pašu kaujinieku uzņemtais video pēc mēnešiem ilgiem centieniem to iegūt no Doņeckas izvests tikai šonedēļ, norāda laikraksta īpašnieks “News Corp”.

Ierakstā šķiet redzams mirklis, kad kaujinieki saprot, ka notriekta ir civilā, nevis militārā lidmašīna. Pēc sarunām dzirdams, ka cilvēki secina, ka lidmašīna un pasažieri ir civilie.

Par spīti šausminošajam atklājumam, ierakstā redzams, kā kaujinieki rakņājas pa bojāgājušo mantām, savācot kopā makus, mobilos tālruņus un citas vērtīgas lietas.

Video demonstrē, ka MH17 notriekšana bija zvērība un nemiernieki “apzināti notrieca lidmašīnu, zinot, ka tas ir liels gaisa kuģis”, paziņoja Austrālijas premjers Tonijs Ebots.

Premjers papildina, ka viņam nav šaubu, ka lidmašīna notriekta ar Krievijas piegādātu sistēmu.

“Mēs esam pārliecināti, ka tas bija ierocis, kas ievests pāri robežai no Krievijas, izšauts un drīz pēc tam, kad kļuva skaidrs, kas ir noticis, aizvests atpakaļ uz Krieviju,” norāda Ebots.

Vairums lidmašīnas pasažieru bija no Nīderlandes, bet tajā atradās arī 38 Austrālijas pilsoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!