Anglijas bankas naudas krātuves aplaupītāju guvums bija 53 miljoni sterliņu mārciņu (54,75 miljoni latu), kas to padara par lielāko laupīšanu Lielbritānijas vēsturē, pirmdien apstiprināja britu policija.
Kā jau ziņots, sešu bruņotu laupītāju grupa pagājušajā nedēļā agrā trešdienas rītā aplaupīja Anglijas bankas naudas krātuvi Tonbridžā, Kentas grāfistē.

Laupītāji, izliekoties par policistiem, pagājušo otrdien nolaupīja naudas krātuves menedžeri Kolinu Diksonu un sagrāba par ķīlniekiem viņa sievu Linnu un astoņus gadus veco dēlu Kregu, draudot viņus nogalināt, ja menedžeris nepalīdzēs viņiem iekļūt stingri apsargātajā naudas krātuves ēkā.

Lielbritānijas centrālā banka sākotnēji apstiprināja, ka no krātuves nolaupīti vismaz 25 miljoni sterliņu mārciņu, taču galīgās summas noskaidrošanai krātuvē tika veikts audits.

Britu policijas prefekta vietnieks Edriens Lepards pirmdien preses konferencē paziņoja, ka laupītāju kopējais guvums bija 53 miljoni sterliņu mārciņu, kas to padara par lielāko skaidras naudas un vērtslietu laupīšanu Lielbritānijas vēsturē.

Britu policija piektdien netālu no laupīšanas vietas uzgāja pamestu baltas krāsas mikroautobusu, kurā atrasti ieroči, drēbes, aptuveni 1,3 miljoni sterliņu mārciņu (1,34 miljoni latu) skaidrā naudā, un bruņuveste.

Saistībā ar laupīšanu aizturēti seši aizdomās turētie, taču viņi visi atbrīvoti pret drošības naudu.

Naudas krātuvē, kurai nav logu un kuru aplenc metāla žogs un videonovērošanas kameras, tiek uzglabāta nauda, kas samaksāta veikalos Londonā un Anglijas dienvidaustrumos.

Naudas krātuves operators ir Zviedrijas uzņēmums "Securitas", kas ir pasaulē lielākā apsardzes kompānija.

Britu policija informēja, ka laupītāji nemarķētā automašīnā ar zilām signālgaismām otrdienas vakarā apturēja naudas krātuves menedžeri, kad viņš brauca mājās pēc darba.

Viens no laupītājiem, ģērbies atstarojošā jakā un policista cepurē, pārliecināja Diksonu pārsēsties "policijas" automašīnā, kur viņš tika saslēgts roku dzelžos.

Tajā pašā laikā menedžera sievu un dēlu viņu mājā sagūstīja laupītāji, kas bija pārģērbušies par policistiem un kas apgalvoja, ka Diksons iekļuvis satiksmes negadījumā. Grupējums draudēja nogalināt menedžera ģimeni, piespiežot viņu ievest laupītājus naudas krātuvē.

Laupītāji naudas krātuvē sasējuši aptuveni 15 darbiniekus un stundas un 15 minūšu laikā piekrāvuši ar banknotēm baltu 7,5 tonnu kravas automašīnu "Renault", pēc tam aizbēgot.

Aptuveni pēc stundas vienam no sasietajiem darbiniekiem izdevās sacelt trauksmi.

Kentas policijas smago un organizēto noziegumu nodaļas pārstāvis sacīja, ka laupīšana acīmredzami bijusi nopietni izplānota un laupītāji nav bijuši nekādi amatieri.

Laupītāji acīmredzot ņēmuši vērā faktu, ka februārī veikalu piedāvāto atlaižu un izpārdošanas dēļ naudas apgrozījums ir vislielākais un līdz ar to bankas krātuvē atrodas vairāk naudas.

Anglijas bankas vadītājs Mervins Kings pēc laupīšanas devis rīkojumu nekavējoties pārskatīt naudas glabāšanas drošības apstākļus.

Banka arī paziņoja, ka britu nodokļu maksātāji necietīs no laupīšanas, jo saskaņā ar noslēgto līgumu nolaupīto summu sedz Zviedrijas kompānija "Securitas".

Kompānija jau pagājušajā nedēļā elektroniski pārskaitījusi Anglijas bankai 25 miljonus sterliņu mārciņu un kompensēs arī pārējo, kad būs noskaidrota nolaupītā summa.

Līdz šim par lielāko skaidras naudas laupīšanu Lielbritānijā tika uzskatīta 2004.gada decembrī veiktā laupīšana "Northern Ireland" bankas filiālē Belfāstā. Arī toreiz laupītāji iepriekš sagūstīja divu vadošu bankas darbinieku ģimenes, lai iekļūtu bankā, no kuras tika nolaupīti 26,4 miljoni sterliņu mārciņu.

Lielākā skaidras naudas un vērtslietu laupīšana Lielbritānijā notika 1987.gadā, kad Londonā no depozītu seifu centra tika nolaupīta nauda un vērtslietas 40 miljonu sterliņu mārciņu vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!