Foto: AFP/Scanpix
Izraēlas premjerministram Benjaminam Netanjahu ir izdevies panākt vienošanos par jaunās valdības koalīcijas izveidi, atrisinot domstarpības ar galveno koalīcijas partneri centrisko partiju "Yesh Atid", trešdien vēsta mediji.

Izlīgums panākts, Netanjahu piekrītot tam, ka "Yesh Atid" saņem prestižo izglītības ministra portfeli, bet Iekšlietu ministrija tiek labējo partijai "Likud", ziņo Izraēlas lielākās televīzijas un radio stacijas.

Netanjahu vienošanās par koalīciju, kuru atbalstītu vismaz 61 no Kneseta 120 deputātiem, bija jāpanāk līdz 16.martam.

Jauno koalīciju veidos Netanjahu un Avigdora Lībermana labējais bloks "Likud-Beitenu", kam Knesetā ir 31 deputāts, kopā ar centrisko "Yesh Atid" un galēji labējo partiju "Ebreju māja", kam Knesetā ir attiecīgi 19 un 12 deputāti.

Partiju līderi tiksies trešdien, lai vienotos par koalīcijas līgumu.

Līdz šim Netanjahu bija noslēdzis oficiālu koalīcijas vienošanos tikai ar bijušās ārlietu ministres Cipi Livni centrisko partiju "Ha Tnuah", kurai Knesetā ir sešas balsis.

Kad līgums būs parakstīts, Netanjahu parlamentā būs 68 līdz 70 balsis, atkarībā no tā, vai koalīcijai pievienosies arī centriski labējā partija "Kadima" ar diviem Kneseta deputātiem.

Patlaban vēl nav skaidrs, kad tieši jaunā valdība varētu nodot zvērestu. Armijas radio vēsta, ka tas varētu notikt ceturtdien. Sabiedriskais radio savukārt ziņo, ka tas nenotiks ātrāk par pirmdienu, kad līdz ASV prezidenta Baraka Obamas vizītei būs atlikušas vairs tikai divas dienas.

Piektdienās, sestdienās un svētdienās Izraēlas parlaments uz sēdēm nesenāk, ievērojot musulmaņu, jūdaistu un kristiešu atpūtas dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!