Foto: AP/Scanpix/LETA

Izraēlas premjerministram Benjaminam Netanjahu trešdien izdevies panākt vienošanos par galēji labējo partiju apvienošanos pirms aprīlī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, kas vairotu labējo partiju pārstāvniecību Knesetā.

Netanjahu mērķis ir nodrošināt, lai 9. aprīlī paredzētajās vēlēšanās pēc iespējas vairāk vietu Knesetā iegūtu labējās partijas, kas atvieglotu nākamās koalīcijas veidošanu, ja viņš vēlēšanās uzvarētu, kā to sola aptaujas.

Taču, ja vienošanās tiks apstiprināta, tā pavērs izredzes uz iekļūšanu parlamentā galēji labējai partijai "Ebreju vara", kuru daudzi Izraēlā uzskata par rasistisku.

Netanjahu vadītās partijas "Likud" paziņojumā teikts, ka vienošanās mērķis ir nodrošināt, lai labēji noskaņoto vēlētāju balsis netiktu lieki izšķiestas.

Vienošanās paredz, ka trīs galēji labējās partijas - "Jūdu nams", "Nacionālā vienība" un "Ebreju vara" - startēs ar kopīgu sarakstu, nevis katra atsevišķi.

"Jūdu nams" un "Nacionālā vienība" ir seni sabiedrotie, taču starp tās biedriem vērojama pretestība idejai apvienoties ar "Ebreju varu", kas startējot viena pati, visticamāk, nepārvarētu iekļūšanai Knesetā noteikto 3,25 procentu barjeru.

Nevēloties zaudēt balsis, kas tiks "Ebreju varai", Netanjahu trešdien tikās ar "Jūdu nama" līderi un apsolīja viņa partijai divus ministru portfeļus savā nākamajā valdībā.

Par vienošanās apstiprināšanu partija galīgo lēmumu pieņems jau trešdienas vakarā.

"Ebreju varu" dibinājuši par rasistu uzskatītā rabīna Meira Kahanes sekotāji.

Kahane savulaik dibināja tagad aizliegto galēji labēju kustību "Kach", kuras mērķis bija padzīt no Izraēlas tur dzīvojošos arābus.

Pats Kahane 1990. gadā Ņujorkā krita par upuri atentātam.

Jau tagad Netanjahu vadītais kabinets tiek uzskatīts par pašu labējāko visā Izraēlas vēsturē.

Ietekmīgi kabineta locekļi atklāti iestājas pret palestīniešu valsts izveidi un aicina anektēt lielāko daļu okupētā Rietumkrasta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!