Foto: AFP/Scanpix/LETA

Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis izteicies, ka ASV Republikāniskās partijas prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa nostāja Ukrainas jautājumā "nav tik melna un balta, kā daži cilvēki domā", raksta "Politico".

Vairākās pasaules valstīs eksistē bažas, ka Tramps ir sajūsmā par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kuru viņš nosaucis par "ģeniālu" un "gudru". Tramps šīs bažas ir tikai pastiprinājis, ilgstoši aizkavējot Kongresa apstiprinājumu palīdzības sniegšanai Kijivai.

Tomēr Sikorskis apgalvoja, ka aina ir daudz niansētāka. "Donaldam Trampam bija taisnība, mudinot mūs visus Eiropā tērēt vairāk aizsardzībai," viņš sacīja intervijā, piebilstot, ka ASV eksprezidents arī sūtīja Ukrainai prettanku raķetes "pirms kara, kad citi to nedarīja."

Polijas nostāja militāro izdevumu jautājumā ļoti sakrīt ar Trampa pozīciju, kas paredz, ka Eiropas valstīm jāatvēl plašāki līdzekļi savai aizsardzībai. Varšava aizsardzībai tērē apmēram 4 procentus no iekšzemes kopprodukta, kas ir divreiz vairāk nekā NATO mērķis, un aicina aliansi palielināt savu mērķi līdz 3 procentiem.

Ir pazīmes, kas liecina, ka Polijas centieni varētu vainagoties ar izmaiņām Trampa domāšanā. Pēc tikšanās ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu Ņujorkā šā mēneša sākumā Tramps norādīja, ka ASV ir svarīga gan Ukrainas "izdzīvošana un spēks", gan arī to, ka viņš pilnībā atbalsta Poliju.

Sikorskis arī norādīja, ka Trampa izvēle neprotestēt pret palīdzības sniegšanu Ukrainai liecina, ka bijušā prezidenta attieksme pret Kijivu jau mainās. "Es nedzirdēju nekādu protestu," sacīja ministrs. "Tāpēc es ceru, ka kandidāts Tramps ir redzējis, ka šī pretestība palīdzības sniegšanai Ukrainai patiesībā nav populāra Amerikas Savienotajās Valstīs, ka tā kaitē viņa izredzēm" tikt pārvēlētam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!