Laikraksta "The New York Times" žurnālistei trešdien piespriests cietumsods, jo viņa atteikusies atklāt savus avotus prezidenta Džordža Buša administrācijā, kuri viņai bija atklājuši kāda Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) slepenā aģenta identitāti.
Savukārt reportieris Metjū Kūpers no žurnāla "Time", kuram arī draudēja cietumsods par avota neatklāšanu, agrāk trešdien pavēstīja, ka atklās avota vārdu, jo tam piekritis pats informācijas sniedzējs.

Savukārt Džūdita Millere no laikraksta "The New York Times" atteicās lauzt avotam doto solījumu un atklāt tā vārdu. Tiesa neņēma vērā viņas vēlmi tikt notiesātai ar mājas arestu un Vašingtonas federālās tiesas tiesnesis Tomass Hogans viņai trešdien piesprieda cietumsodu. Millere tika apcietināta tiesas zālē un cietumā viņai būs jāpavada līdz oktobrim, ja vien viņa ātrāk neatklās avota vārdu.

Abi žurnālisti bija notiesāti par CIP slepenās aģentes Valērijas Plemas identitātes atklāšanu medijiem.

Slepenā aģenta identitātes atklāšana saskaņā ar likumu ir noziegums, taču žurnālisti apgalvoja, ka ASV Konstitūcijas pirmais labojums aizsargā viņu tiesības neatklāt savus informācijas avotus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!