Foto: Publicitātes foto

Nīderlandes valdība nenosodīs galēji labējās Brīvības partijas (PVV) izveidoto interneta vietni, kurā iespējams iesniegt sūdzības par austrumeiropiešu viesstrādniekiem, ceturtdien Polijā paziņojis Nīderlandes imigrācijas ministrs Gerds Lērss.

"Mēs nekādā ziņā neatbalstām šo tīmekļa vietni," tiekoties ar Polijas amatpersonām, paziņoja Lērss.

Tomēr ministrs norādīja, ka viņa valdība nav atbildīga par partiju iniciatīvām.

"Mēs dzīvojam parlamentārā demokrātijā, un ikviens ir brīvs izteikt to, ko vēlas. (..) Ne mums kā valdībai jākomentē vai jāatvainojas par [šo] tīmekļa vietni," paziņoja Lērss.

Šī mājaslapa ir izpelnījusies asu kritiku Austrumeiropas valstu vidū, tostarp arī Polijas negatīvu reakciju.

Eiropas Komisija (EK) ir paziņojusi, ka tā ir pilnīgā pretrunā ar Eiropas cilvēku brīvās pārvietošanās principiem, un Eiropas Padome aicinājusi Nīderlandes valdību distancēties no tās.

Oficiālie dati liecina, ka Nīderlandē dzīvo aptuveni 350 000 austrumeiropiešu, kas veido divus procentus no valsts kopējā iedzīvotāju skaita.

Lērss uzsvēra, ka šie viesstrādnieki ir vērtība Nīderlandes darba tirgum un vairums no viņiem neradot nekādas problēmas.

Tomēr ministrs pauda bažas par to, ka pieaug to imigrantu skaits, kas pieprasa sociālos pabalstus, norādot, ka šogad tas varētu sasniegt 12 000 jeb vairāk nekā trīs procentus no Nīderlandē dzīvojošajiem austrumeiropiešiem.

Kopš 2010.gada sociālo pabalstu pieprasītāju skaits austrumeiropiešu vidū ir dubultojies.

"Pēdējos gados mēs esam iemācījušies, ka šo problēmu slēpšana aiz populisma nestrādā un nenovedīs pie mazākuma grupu pieņemšanas," norādīja Lērss, piebilstot, ka šeit nav runa par vienas grupas iezīmēšanu ar kauna zīmi.

Ministrs pauda pārliecību, ka nepieciešams darīt vairāk, lai integrētu imigrantus un panāktu, ka tie, kas vairs nestrādā, atgriežas savās valstīs, un uzsvēra, ka tas ir jautājums par nīderlandiešu ticības atjaunošanu Eiropas Savienībai (ES).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!