Nīderlandes tiesa otrdien noraidīja tā saukto maģisko sēņu tirgotāju prasību, ar kuru tika apstrīdēts valdības noteiktais halucinogēno sēņu tirdzniecības aizliegums, kas stājās spēkā pagājušā gada 1.decembrī.
""Maģisko sēņu" aizliegums nav netaisnīgs," atzina Hāgas apelāciju tiesa, noraidot īpašo veikaliņu īpašnieku prasību un atstājot spēkā Hāgas apgabala tiesas 28.decembra spriedumu. "No sprieduma izriet, ka "maģisko sēņu" aizliegums, kas darbojas kopš 2008.gada 1.decembra, paliek spēkā."

Aizliegumu ierosināja veselības aizsardzības ministrs Abs Klinks, kurš ir pārliecināts, ka halucinogēno sēņu lietošana "var novest pie neprognozējamas un riskantas uzvedības".

2007.gada martā pēc "maģisko sēņu" lietošanas mira kāda 17 gadus veca francūziete, kura Nīderlandes galvaspilsētā nolēca no tilta. Lai gan oficiāli nav konstatēta saikne starp viņas nāvi un narkotiku lietošanu, šis gadījums valstī izraisīja plašas diskusijas par risku, kādu rada halucinogēno sēņu lietošana, un parlamenta vairākums pieprasīja pilnīgu šo narkotiku aizliegumu.

Pagājušā gada maijā publicētajā Amsterdamas veselības aizsardzības iestāžu ziņojumā konstatēts, ka 2007.gadā 92% nelaimes gadījumu Nīderlandes galvaspilsētā, kas saistīti ar "maģisko sēņu" lietošanu, bijuši iejaukti ārvalstu tūristi.

Varasiestādes uzskata, ka aptuveni 90% no 1,5 līdz diviem miljoniem haluciogēnu dozu, kas Nīderlandē tika pārdotas gada laikā, iegādājās ārvalstu tūristi.

Tajā pašā laikā citā ziņojumā, kas tika publicēts 2007.gada janvārī, tika konstatēts, ka 2005.gadā fiksēti 2050 ar alkohola lietošanu saistīti incidenti, kamēr ar halucinogēno sēņu lietošanu saistīto incidentu skaits sasniedzis tikai 70.

Noteiktais aizliegums attiecas uz Veselības aizsardzības ministrijas sastādītajā sarakstā iekļautajām 186 sēņu sugām, taču sagaidāms, ka ar laiku saraksts vēl tiks papildināts.

Ar pagājušā gada decembra aizliegumu par nelikumīgu tiek uzskatīta "maģisko sēņu" kultivēšana un to pārdošana svaigā veidā. Kaltētu halucinogēno sēņu pārdošana tika aizliegta jau vairākus gadus iepriekš.

Sēņu kultivācijas un lietošanas aizliegums nozīmē to, ka tiks slēgti arī veikaliņi, kas tās tirgoja.

"Mēs esam dziļi vīlušies," pēc tiesas sprieduma atzina "maģisko sēņu" tirgotāju apvienības VLOS pārstāvis Pauls van Ojens. "Tiesa ļauj ministriem ar viņu meliem tik cauri sveikā."

VLOS apgalvo, ka nav pierādījumu "maģisko sēņu" bīstamībai, un pieprasa kompensācijas par zaudētajiem ienākumiem.

Saskaņā ar VLOS datiem pirms aizlieguma Nīderlandē bija seši sēņu audzētāji un 180 veikaliņi, kas tās tirgoja. Kopumā šajā nozarē bija nodarbināti vairāki simti cilvēku, un tās gada apgrozījums sasniedza 15 līdz 20 miljonus eiro (10,5 līdz 14 miljonus latu).

Tomēr Ojens atzina, ka VLOS neturpinās aizliegumu apstrīdēt tiesās, jo tas esot pārāk dārgi.

"Mēs iesim pensijā, lai laizītu savas brūces," piebilda "maģisko sēņu" tirgotāju pārstāvis.

"Maģisko sēņu" aizliegums tiek uzskatīts par kārtējo pazīmi, kas liecina, ka tradicionāli liberālā Nīderlande sākusi ieņemt stingrāku nostāju tā saukto vieglo narkotiku jautājumā. Valstī pēdējā laikā vēršas plašumā arī marihuānas kafejnīcu slēgšanas kampaņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!