Foto: EPA/LETA

Nīderlandes Augstākā tiesa piektdien apstiprinājusi ANO imunitāti Srebrenicas slaktiņa lietā, paziņojot, ka ANO nevar tikt iesūdzēta Nīderlandes tiesā.

Tiesa noraidīja organizācijas "Srebrenicas mātes" pēdējo mēģinājumu iesūdzēt ANO, pieprasot kompensāciju par nespēju pasargāt viņu tuviniekus no serbu spēkiem.

1995.gadā Bosnijas un Hercegovinas pilsoņkara laikā serbu spēki pārņēma ANO sastāvā esošo viegli bruņoto nīderlandiešu vienību apsargāto musulmaņu Srebrenicas anklāvu, kur vēlāk tika noslepkavoti aptuveni 8000 musulmaņu vīriešu un zēnu.

Nīderlandes Augstākā tiesa atzina ANO imunitāti pret tiesvedību, paziņojot, ka Apvienotās Nācijas nevar tikt iesūdzētas nedz Nīderlandes, nedz kādā citā nacionālā tiesā.

"Srebrenicas māšu" advokāti iesniedza tiesā sūdzību pret NATO un Nīderlandi 2007.gada jūnijā.

""Srebrenicas mātes" vēlējās, lai tiesa nolemj, ka ANO bijušas nevērīgās pret genocīda novēršanu," teikts tiesas paziņojumā.

2008.gadā Hāgas apgabala tiesa organizācijas prasību noraidīja, un 2010.gadā līdzīgu lēmumu pieņēma arī Nīderlandes apelācijas tiesa.

Arī Augstākajā tiesa lēma, ka ANO imunitāte ir absolūta.

"Tā saistīta ar tās lomu miera un stabilitātes saglabāšanā pasaulē, tādēļ ir svarīgi, lai tās imunitāte paliek tik stipra, cik iespējams," paziņoja Augstākā tiesa.

Tomēr tiesas spriedumā piebilsts, ka Nīderlande "un tie, kas pastrādāja genocīdu", vēl var tikt iesūdzēti tiesā.

"Srebrenicas māšu" advokāts aģentūrai AFP paziņoja, ka organizācija ir sarūgtināta par tiesas spriedumu un gatavojas vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Jau ziņots, ka Nīderlandes apelāciju tiesa pagājušā gada jūlijā atzina Nīderlandes valsts atbildību trīs musulmaņu nogalināšanā Srebrenicas slaktiņa laikā, paverot ceļu prasībām pēc kompensācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!