Foto: EPA/LETA
Nīderlandes karaliene Beatrikse piektdien svinēs 30. gadadienu kopš kāpšanas tronī. Svinības notiek laikā, kad izcēlusies valdības krīze, kas, pēc novērotāju domām, padara vēl svarīgāku viņas kā vienojošās figūras lomu.

"Beatrikse ir vienotības simbols. Tā ir viņas kā karalienes loma," aģentūrai AFP teica Nīderlandes karaliskās ģimenes hronists Hans van Brī. "Cilvēkiem jāzina, ka ir kāds, kurš rūpējas par valsts stabilitāti."

Ņemot vērā centriski kreisās valdības sabrukumu februārī saistībā ar strīdu par Nīderlandes militārās klātbūtnes pagarināšanu Afganistānā, 72 gadus vecās karalienes aiziešana pensijā pirms jūnijā gaidāmajām vēlēšanām ir maz ticama, teica hronists.

Kaut arī pirms pagājušā gada Karalienes dienas svinībām izskanēja minējumi par viņas atteikšanos no troņa, šogad šādas runas nav dzirdamas.

"Viņa neatteiksies no troņa tik vētrainā laikā, it īpaši tagad, kad 43 gadus vecā kroņprinča Vilema Aleksandra popularitāte saņēmusi triecienu," teica van Brī.

Sabiedriskās domas aptaujā šā gada sākumā tika konstatēts, ka sabiedrības uzticība Vilemam Aleksandram krasi mazinājusies, kad atklājās karaliskā pāra loma luksusa atpūtas kompleksa celtniecībā Mozambikā.

"Vairākums nīderlandiešu vēlas, lai Beatrikse turpina pildīt karalienes pienākumus," tika konstatēts aģentūras "TNS Nipo" veiktajā aptaujā. "Puse aptaujāto uzskata, ka 2013.gads, kad karalienei paliks 75 gadi, būtu labs gads varas nodošanai."

Monarham ir svarīga loma Nīderlandes politikā, jo viņš ieceļ tā dēvēto valdības veidotāju, kurš pēc vispārējām vēlēšanām izskata iespējas izveidot koalīcijas valdību un apstiprina rezultātu.

Karalis vai karaliene arī paraksta likumus un vada Valsts Padomi, kas dod ieteikumus Nīderlandes valdībai likumdošanas jautājumos un ir valsts augstākā administratīvā tiesa.

Kaut arī Beatriksi uzskata par vienkāršu, nopietnu un kārtību mīlošu karalieni, viņai 30 gados izdevies piešķirt monarhijai modernas, aktīvi strādājošas institūcijas veidolu.

"Ja Nīderlandē būtu prezidenta vēlēšanas, Beatrikse tajās viegli uzvarētu," teica nīderlandiešu vēsturnieks Hans van den Horsts.

Ar iesauku "Nīderlandes izpilddirektore" viņa izstaro buržuāzisku valdzinājumu savās nevainojami izgludinātās, praktiskās kleitās un kostīmos ar stingro frizūru, kuru nespēj izjaukt pat pārsteidzoši lielā cepuru kolekcija.

Pretēji savas mātes Juliānas neuzbāzīgajam valdīšanas stilam Beatrikse atteicās kļūt tikai par "lenšu griezēju" un lika uzrunāt sevi nevis "kundze", bet "majestāte".

Pēc kāpšanas tronī viņa vienu no karaļu pilīm Hāgā pārveidoja par darba pili un rīkoja iknedēļas tikšanās ar premjerministriem, lai apspriestu valdības lietas.

Pagājušajā gadā valsts piedzīvoja šoku, kad kāds vīrietis ar savu automobili ietriecās Karalienes dienas svētku dalībniekos Apeldornas pilsētā, gandrīz skarot atvērto autobusu, kurā brauca Beatrikse un viņas ģimenes locekļi.

Uzbrukums, kurā gāja bojā septiņi garāmgājēji, lika pieņemt lēmumu padarīt svinības vienkāršākas un ierobežot šā gada pasākumus ar karalienes vizītēm divās dienvidu provinces Zēlandes pilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!