Nigērijā kaujinieki atbrīvojuši astoņus sagūstītos ārvalstu naftas ieguves strādniekus, kuru vidū bijuši arī Latvijas pārstāvji, ziņo drošības dienesta amatpersonas.
Astoņi Krievijas, Latvijas un Lietuvas pilsoņi tika sagūstīti sestdienas rītā uz sašķidrinātās gāzes tankkuģa Bonijas upes deltā Nigērijā. Nigeras deltas austrumu reģiona militārais pārstāvis pulkvežleitnants Sagirs Musa teica, ka visus astoņus kaujinieki atbrīvojuši brīvprātīgi.

"Viņi tika atbrīvoti šovakar vēlu vakarā (...) es šaubos, vai tika samaksāta jebkāda izpirkšanas maksa," sacīja Musa, gan nesniedzot nekādas incidenta detaļas.

Privātās apsardzes firmas pārstāvis teica, ka šie vīri strādājuši ASV bāzētās kompānijas "Global Energy Inc." Nigērijas filiālē "Global Gas and Refining Ltd.", ko vada kāds prominents vietējais biznesmenis, un tas varēja paātrināt ķīlnieku atbrīvošanu.

Kompānija pagaidām nebija pieejama komentāriem.

Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) Informācijas un sabiedrisko attiecību departamentā apstiprināja, ka saskaņā ar sākotnējo informāciju starp sagūstītajiem ir seši Latvijas valsts piederīgie, kuri sagūstīti uz Bahamu salām piederoša kuģa.

ĀM sazināsies ar kādu no Eiropas Savienības dalībvalsts vēstniecībām Nigerijā, lai risinātu situāciju tālāk.

Nedrošība pasaules astotajā lielākajā naftas eksportētājvalstī Nigērijā samazinājusi naftas ieguvi aptuveni par vienu piektdaļu, kopš kaujinieki 2006.gadā sāka vardarbīgas sabotāžas kampaņu, lai pievērstu uzmanību viņu novārtā atstātajām kopienām.

Kaut arī nafta Nigeras deltā tiek iegūta jau pusgadsimtu, reģiona iedzīvotāji joprojām slīgst nabadzībā, bet rūpniecība ir piesārņojusi viņu zemi un ūdeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!