Pirmdien ir atbrīvoti četri ārvalstu naftas industrijas darbinieki, kas tika turēti gūstā Nigērijā jau trīs nedēļas, informē ārvalstu prese.
Bajelsas štata pārstāvis ir apstiprinājis, ka iepriekš nolaupītie vīrieši no ASV, Lielbritānijas, Bulgārijas un Hondurasas atrodas drošībā, raksta BBC.

Viņus pirms trim nedēļām nolaupīja Nigērijas kaujinieki, kas pieprasa piešķirt viņiem lielāku kontroli pār dabas resursiem. Vietējais grupējums ir arī pieprasījis atbrīvot divus tā pārstāvjus, kas pašlaik atrodas ieslodzījumā, kā arī piešķirt miljonu dolāru kompensāciju par naftas noplūžu nodarījumu vietējām kopienām.

Amatpersonas vēsta, ka atbrīvoto ķīlnieku veselības stāvoklis ir labs, un viņi izskatās “labi baroti”. Lielbritānijas pārstāvis apgalvo, ka netika izpildītas nolaupītāju prasības un par četru vīriešu atbrīvošanu netika maksāta izpirkšanas maksa.

BBC korespondentu rīcībā gan ir informācija, ka nolaupītu ārvalstnieku atbrīvošana visbiežāk notiek tieši ar izpirkuma maksas palīdzību, kaut gan naftas ieguves kompānijas un valdība šādu informāciju noliedz.

Grupējums gan neatsakās no sava mērķa samazināt Nigērijas valdības naftas eksportu par 30% līdz februārim, kas tiks darīts “ar labi mērķētu uzbrukumu palīdzību”.

Pēdējais uzbrukums notika kompānijas “Daewoo” galvenajā birojā, kur nemiernieki sestdien nolaupīja aptuveni 300 000 ASV dolāru. Nesen pieredzētie uzbrukumi ir likuši naftas ieguves un pārstrādes kompānijai “Shell” samazināt ražošanas jaudas un atsaukt simtiem darbinieku, gaidot sarunas par drošības stāvokļa uzlabošanu ar Nigērijas valdību.

Nigērija ir lielākā naftas eksportētāja starp Āfrikas valstīm un piektā lielākā ASV naftas piegādātāja, taču vēl joprojām lielākā daļa vietējo iedzīvotāju dzīvo pazemojošā nabadzībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!