Foto: AFP/Scanpix
Nigērijas islāmistu ekstrēmistu kustība "Boko Haram" pirmdien publiskojusi video, kurā esot redzamas 14. aprīlī nolaupītās skolnieces.

Meitenes esot pievērstas islāmam un netiks atbrīvotas, kamēr nebūs atlaisti visi sagūstītie kustības kaujinieki.

Jau ziņots, ka 223 skolnieces - lielākoties vecumā no 16 līdz 18 gadiem - tika nolaupītas 14. aprīlī no meiteņu koledžas Čibokas ciematā Borno štatā un joprojām nav atrastas.

Atbildību par notikušo uzņēmusies islāmistu ekstrēmistu kustība "Boko Haram", kuras nosaukums tulkojams kā "Rietumu izglītība ir aizliegta".

Pirmās 17 minūtes video runā "Boko Haram" līderis Abubakars Šekau, bet pēc tam redzamas aptuveni 130 hidžabā tērptas meitenes, skaitām lūgšanas.

Šekau pagājušās nedēļā draudēja pārdot meitenes, piebilstot, ka viņām vispār nav vajadzējis atrasties skolā, bet domāt par laulībām.

Nigērijas valdība ir izpelnījusies nosodījumu par pasīvo reakciju uz notikušo, un daudzviet valstī notikušas demonstrācijas un protesti.

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" piektdien paziņoja, ka Nigērijas drošības spēki brīdināti par gaidāmo nolaupīšanu četras stundas, pirms tā notikusi, bet nav attiecīgi rīkojušies.

Meiteņu liktenis nonācis starptautiskās sabiedrības uzmanības lokā, un ASV, Lielbritānija un Francija jau nosūtījušas ekspertu komandas uz Nigēriju, lai palīdzētu skolnieču meklēšanā. Svētdien savu palīdzību Nigērijai piedāvāja arī Izraēla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!