Austrumtimoras premjerministrs Mari Alkatiri pirmdien ir paziņojis par savu atkāpšanos no amata, un prezidents viņa atkāpšanos ir pieņēmis, informē ārvalstu prese.
Alkatiri tiek vainots par vardarbības izraisīšanu galvaspilsētā Dili, jo viņš bija pavēlējis no amata atbrīvot 600 karavīru, raksta BBC.

Vadošā partija "Fretilin" turpināja atbalstīt premjeru, taču prezidents un iedzīvotāji pieprasīja viņa atkāpšanos.

Tūkstošiem cilvēku, kas bija sapulcējušies galvaspilsētā, uzņēma šo paziņojumu ar aplausiem un bungu rīboņu. Arī Austrālijas premjerministrs Džons Hovards izteica gandarījumu par šiem jaunumiem, jo tas, viņaprāt, palīdzēs risināt ieilgušo krīzi.

Atgādināsim, ka martā no amata tika atbrīvoti 600 karavīri, un jau no tā laika izskanēja prasība premjeram atstāt savu amatu.

Drīzumā sākās sadursmes starp dumpīgajiem karavīriem un valdības atbalstītājiem, un vardarbības uzplaiksnījums kļuva par nopietnāko kopš balsojuma par atdalīšanos no Indonēzijas 1999.gadā. Situācija pasliktinājās tiktāl, ka Austrumtimorā sāka ierasties ārvalstu spēki, lai censtos mazināt sadursmes.

Alkatiri oponenti apgalvo, ka viņš ir ne tikai izraisījis šīs nekārtības, bet arī izveidojis īpašu vienību, kuras uzdevums bija nogalināt politiskos sāncenšus. Bijušais premjers šādas apsūdzības noliedz.

Par spīti milzīgajam vietējam un starptautiskajam spiedienam, premjers līdz šim bija atteicies atkāpties no amata, un pagaidām nav skaidrs, kas bija licis viņam mainīt savas domas.

Liels trieciens bija tautā augsti cienītā ārlietu ministra Ramosa Hortas atkāpšanās, taču Alkatiri iepriekš nebija ņēmis vērā pat daudz nozīmīgākus faktorus – no amata bija solījis atkāpties pat prezidents. Vēlāk prezidents gan atsauca savu solījumu.

Pašlaik nav zināms, kas stāsies Alkatiri vietā, taču viņa aiziešana padarīs vienkāršāku situācijas stabilizēšanu Austrumtimorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!