ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP) cenšoties pastiprināt pret teroristisko grupējumu "Al Qaeda" vērstās operācijas, no amata bijis spiests atkāpties aģentūras pretterorisma centra vadītājs Roberts Grenjē, otrdien ziņo pašreizējie un bijušie CIP darbinieki.
51 gadu vecais Grenjē pirmdien e-pasta vēstulē kolēģus informējis, ka viņam lūgts atstāt amatu.

Pretterorisma centrs plāno un īsteno CIP pretterorisma operācijas un gatavo analītiskus materiālus ar terorismu saistītos jautājumos.

Pagaidām nav zināms, vai Grenjē gatavojas pamest dienestu CIP, kā arī viņa iespējamais aizstājējs.

CIP kritizēta par nespēju izsekot "Al Qaeda" līderi Osamu bin Ladenu un viņa tuvāko līdzgaitnieku Ajamanu az Zavahri, kuri, domājams, slēpjas kaut kur Afganistānas un Pakistānas pierobežas rajonos.

CIP nesekmīgais mēģinājums pagājušajā mēnesī raķešu triecienā iznīcināt az Zavahri, kura rezultātā Pakistānā tika nogalināti 18 cilvēki, izsauca Islamabadas oficiālu nosodījumu un izraisīja protestus visā valstī.

CIP pretterorisma centrs nesen zaudējis savu statusu, jo ASV izlūkdienestu reformas ietvaros tika izveidots Nacionālais pretterorisma centrs, kura uzdevumos ir veikt stratēģisko plānošanu, kā arī apkopot un analizēt visu izlūkošanas aģentūru iegūto informāciju.

Kāds avots izlūkdienestu aprindās, kas vēlējās palikt anonīms, pavēstīja, ka lūgumu Grenjē atkāpties no amata izteicis CIP slepeno operāciju priekšnieks, kura identitāte ir valsts noslēpums.

Avots izteicās, ka Grenjē netiek uzskatīts par pietiekami agresīvu un neizrāda atbilstošu iniciatīvu, lai gan viņš esot labs virsnieks.

Grenjē pretterorisma centra priekšnieka amatā atrodas nepilnu gadu. Lielāko daļu savas karjeras viņš pavadījis slepenā aģenta lomā ārvalstīs. Daudzas viņa misijas bijušas saistītas ar darbu Tuvajos Austrumos. 2001.gada 11.septembra terora aktu laikā Grenjē bija CIP rezidentūras vadītājs Islamabadā.

Buša administrācijai gatavojoties Iebrukumam Irākā, bijušais CIP priekšnieks Džordžs Tenets 2002.gadā iecēla Grenjē par CIP Irākas operāciju grupas vadītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!