Katru gadu no Baltijas valstīm uz ārzemēm tiek pārdotas apmēram 2000 sievietes, šodien preses konferencē informēja Starptautiskās migrācijas organizācijas (IOM) programmas koordinatore Latvijā Elīna Niedre.
Šie dati nav precīzi, jo patieso cilvēku skaitu, kuri tiek pārdoti darbam ārvalstīs, ir ļoti grūti noteikt. Tā, piemēram, Eiropols esot aprēķinājis, ka Rietumeiropā katru gadu tiek pārdoti 120 000 sieviešu un bērnu, bet ASV Valsts departaments uzskata, ka katru gadu, šķērsojot valstu robežas, tiek pārdots 700 000 personu.

IOM Latvijas biroja vadītājs Ilmārs Mežs preses konferencē uzsvēra, ka cilvēku tirdzniecība ir ļoti aktuāla problēma pasaulē un, ja nekas netiks darīts, tā var pieaugt līdz nekontrolējamiem apmēriem. "Tā mēs ļausim krimināliem elementiem ar šādu nodarbošanos gūt peļņu un padarīt nelaimīgus tūkstošiem cilvēkus," teica Mežs.

Tieši tādēļ cilvēku tirdzniecības apkarošanu IOM ir izvirzījis par vienu no saviem galvenajiem projektiem.

Kā skaidroja IOM pārstāvji, gadu gaitā mainījusies attieksme pret cilvēku tirdzniecību. Gadiem ilgi pret cilvēku tirdzniecības upuriem izturējās kā pret nelegālajiem imigrantiem un viņus pēc iespējas ātrāk izsūtīja no valsts. Taču šodien daudzas valstis palielina upuru aizsardzību, īpaši, ja viņi piekrīt liecināt pret tirgotājiem.

Latvijā pašlaik nav izveidota sistēma, kā palīdzēt personām, kas cietušas cilvēku tirdzniecības dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!