Foto: Reuters/Scanpix/LETA

No dzīves 75 gadu vecumā aizgājis Maltas bruņinieku ordeņa lielmestrs Džakomo dalla Torre (attēlā pa kreisi), kurš vadīja globālā katoļu ordeņa un labdarības organizācijas izlīgumu ar Vatikānu pēc konflikta perioda.

Dalla Torre miris trešdien pēc ilgas slimības, apliecināja ordenis.

Pagaidu līdera amatā viņš tika ievēlēts 2017. gadā pēc tam, kad no amata negaidīti bija atkāpies Metjū Festings, kura pēdējos mēnešus amatā aizēnoja strīds ar Vatikānu par organizācijas vadību.

Ordeņa mestri parasti amatā ir līdz savas dzīves beigām, un brits Festings bija vairāku gadsimtu garumā pirmais, kurš no no amata atkāpās.

Konflikts atklāja spriedzi starp reformistu pāvestu Francisku un viņa konservatīvajiem kritiķiem, kurus vadīja ordeņa kapelāns un amerikāņu kardināls Reimonds Bērks.

Kad Bērka frakcija iekšējās cīņās bija zaudējusi, dalla Torre samierināja organizāciju ar Vatikānu un sāka reformu procesu.

Dalla Torre bija 80.lielmestrs organizācijai, kuras oficiālais nosaukums ir Neatkarīgais Hospitālais Militārais Svētā Jeruzalemes Jāņa, Rodas un Maltas ordenis.

Tas tika izveidots pirms teju 1000 gadiem Jeruzalemē, lai sniegtu medicīnisko palīdzību svētceļniekiem Svētajā Zemē.

Šobrīd organizācijai ir vairākus miljonus liels budžets, 13 500 locekļu, 80 000 brīvprātīgo un 42 000 medicīnisko darbinieku, kas visā pasaulē vada bēgļu nometnes, narkomānu ārstēšanas centrus, katastrofu krīzes programmas un slimnīcas.

Ordenis ir starptautisko tiesību subjekts, un tam ir divpusējas diplomātiskās attiecības ar 110 valstīm, arī ar Latviju

Parastos apstākļos ordeņa vecākajiem locekļiem būtu jāsapulcējas Romā trīs mēnešu laikā, lai ievēlētu jauno lielmestru, bet šis periods, domājams, tiks pagarināts koronavīrusa pandēmijas dēļ, pavēstīja avots ordenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!