Foto: Reuters/Scanpix
Radioaktīvo vielu noplūde jūrā pie avarējušās Fukušimas 1.atomelektrostacijas trešā reaktora ūdenskrātuves aptuveni simts reizes pārsniedz normu un sasniedz 20 terabekerelus, turpinās arī noplūde no otrā reaktora, sestdien paziņoja AES operatorkompānija TEPCO.

10.maijā, kad speciālisti pirmo reizi atklāja noplūdi no trešā energobloka, operatorkompānija ziņoja valdībai par radioaktīvā piesārņojuma apmēru, taču vēlāk, pēc papildus mērījumiem ekspertiem nācās paaugstināt noplūdes apjomu prognozi.

Līdz šim lielākā TEPCO uzmanība bija pievērsta otrajam energoblokam – pie tā ūdenskrātuves radiācijas līmenis Klusajā okeānā izplūstošajā ūdenī sestdien pārsniedza normu 20 tūkstošus reižu.

Eksperti lēš, ka kopš avārijas brīža jūrā noplūdušas 520 tonnas radioaktīvā ūdens, kas satur jodu- 131, cēziju 134 un cēziju – 137. Radioaktīvo vielu koncentrācija tajā sasniedz 4,7 tūkstošus terabekerelu.

Radioaktīvais ūdens no otrā energobloka izplūda pa plaisu bojātajās tehniskajās akās. Pēdējās nedēļās speciālistiem ir izdevies samazināt noplūdes apjomu, uzbūvējot tērauda sienu ap AES ūdesnkrātuvēm, tomēr šī aizsarfzības sistēma pagaidām nav pietiekami efektīva.

Iepriekš Japānas varas iestādes informēja, ka no Fukušimas 1.AES atmosfērā izplūduši 370 līdz 630 terabekereli radioaktīvo vielu – aptuveni 10 līdz 17% no daudzuma, kāds izplūda Černobiļas ASES avārijā 1986.gadā.

Jau vēstīts, ka avārija Fukušimas AES notika pēc 11.marta spēcīgās zemestrīces un cunami. Stacijas reaktoros notika vairāki sprādzieni, un speciālistiem vēl joprojām nav izdevies stabilizēt situāciju AES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!