Foto: AFP/Scanpix
Kauņas rajona Sitkūnos bāzēta radiostacija augustā sākusi vidējo viļņu diapazonā retranslēt krievu valodā raidošu radiostaciju "Radio Pravda", kuras auditorija ir krievvalodīgie Eiropā un Āzijā, tajā skaitā Krievijā, Baltkrievijā un Ukrainā.

Lietuvas Radio un televīzijas centra ("Telecentras") pārstāvis Valds Kaminsks ziņu aģentūrai BNS pastāstījis, ka Sitkūnos bāzētā radiostacija raidīšanu pārtraukusi pirms apmēram desmit gadiem, bet augusta sākumā raidīšana atsākta pēc Nīderlandē reģistrētas radiostacijas "Radio Pravda" lūguma.

Informatīvi un izglītojoši raidījumi radiostacijā skan katru dienu no pulksten 20 līdz pusnaktij.

"Radio Pravda" programmas mērķis ir cīņa "pret dezinformāciju, karu un pret Ukrainu vērstās Krievijas propagandas atspēkošana".
Kaminsks informēja, ka radioviļņi sasniedz Ukrainu, Baltkrieviju, Krievijas Eiropas daļu, kā arī sniedzas pāri Urāliem līdz Sibīrijai, Vidusāzijai un Kazahstānai.

Gatavojoties pārraižu sākšanai, "Telecentras" pārbūvēja un modernizēja daļu ilgi neizmantotās Sitkūnu radiostacijas infrastruktūras.

Kauņas pievārtē esošā radiostacija raidīt sāka 1950. gadā.

1991. gada 13. janvārī, kad padomju karaspēka īpašo uzdevumu vienības uzbruka Viļņas televīzijas tornim un nogalināja 14 cilvēkus, tika ieņemta arī Lietuvas Televīzijas un radio komiteja, Preses nams un citas stratēģiski svarīgas ēkas. Kad PSRS okupācijas karspēks pārtrauca Lietuvas radio un televīzijas pārraides, radio un televīzijas darbinieki atrada pagaidu mājvietu 14 dažādās vietās, bet savā ēkā varēja atgriezties tikai 22. augustā.

Kā atmiņās stāstījis toreizējais Lietuvas Radio un televīzijas (LRT) ģenerāldirektora vietnieks Jozs Neverausks, 40 sekundes pēc tam, kad bija apklusušas radio un televīzijas studijas Viļņā, sāka darboties rezerves studija Sitkūnos

Vidējo viļņu diapazonā programmu stacija pārtrauca raidīt 2003.gadā. Tā turpināja pārraidīt īsviļņu programmas, bet pirms apmēram astoņiem gadiem pilnībā pārtrauca raidīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!