Austrālijas Jaundienvidvelsas dienvidu piekrastē ugunslīnijai trešdienas vakarā stiepjoties divu tūkstošu kilometru garumā, kas jau ir iznīcinājusi vismaz 160 mājas, ugunsdzēsēji Saseksas līča rajonā uz dienvidiem no Sidnejas evakuējuši tūkstošiem cilvēku.
Liesmām kļūstot nekontrolējamām, vismaz 2600 cilvēki pēc ārkārtas dienestu ieteikuma no Saseksas līča evakuēti un nakti pavadīs pludmalēs. Liesmas reģionā trešdien nopostīja vismaz astoņas mājas.

Nekontrolējamas liesmas plašā lokā plosās Sidnejas dienvidu, rietumu un ziemeļu priekšpilsētās aptuveni 15 kilometru attālumā no Austrālijas visbiezāk apdzīvotās pilsētas centra. Ugunsdzēsēji uzsākuši arī evakuēt iedzīvotājus no Sidnejas ziemeļrietumu piepilsētas.

Ugunsdzēsēji cenšas atgūt kontroli pār liesmām vairākās vietās, taču centienus apgrūtina tas, ka ugunsgrēki ir ļoti plaši, turklāt biezo dūmu dēļ ir grūti piegādāt ūdeni.

Gaisa temperatūra štatā trešdien pacēlusies līdz 35 grādiem pēc Celsija skalas un vēja brāzmas sniedzas līdz 20 metriem sekundē, un pagaidām nekas neliecina, ka jau desmito dienu ilgstošā krīze varētu rimties. Tomēr tuvākajās dienās gaidāma laika apstākļu maiņa, kad sausās vēja brāzmas nomainīs mitrs vējš no jūras.

Sidnejas rietumu Zilajos kalnos plosās 60 kilometrus gada ugunslīnija, kur uguns vietām ir pārvarējis 18 kilometrus plato ugunsdrošo līniju, kuru pagājušās nedēļas beigās izveidoja 10 000 brīvprātīgo ugunsdzēsēju.

Jaundienvidvelsas štata lauku ugunsdzēšanas dienesta komisārs Fils Koperbergs minēja, ka trešdienas situācija sasniegs ļaunākās prognozes, ugunslīnijai štatā stiepjoties divu tūkstošu kilometru garumā.

Desmitiem ugunsdzēsēju aprūpēti pēc dūmu saelpošanās, un kāda 51 gadus veca sieviete guvusi smagu galvas un muguras traumu, nokrītot no savas mājas jumta.

Jaundienvidvelsas štata policija uz aizdomu pamata par ļaunprātīgu dedzināšanu ir aizturējusi pavisam 21 cilvēku, no kuriem puse ir jaunāki par 16 gadiem.

Štata premjerministrs Bobs Karrs trešdien paziņoja, ka viņa valdība ļaunprātīgajiem dedzinātājiem liks tikties ar ugunsgrēku upuriem, palīdzēt postījumu sakopšanā un, iespējams, samaksāt kompensāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!