Tuvojoties noslēguma datumam, līdz kuram vēl var pieteikt kandidātus 2008.gada Nobela Miera balvai, kļuvis zināms, ka starp šī gada kandidātiem ir Eiropas Komisijas (EK) vadītājs Žozē Manuels Barrozu, bijušais Vācijas kanclers Helmuts Kols un esperanto valoda.
Nobela prēmiju komiteja izskatīs tikai tos pieteikumus, kas izsūtīti pa pastu ne vēlāk kā 1.februārī. Uzvarētāja vārds tiks paziņots oktobrī.

"Durvis 2008.gada sacensībai ir plaši atvērtas," sacīja Oslo Miera izpētes institūta (PRIO) vadītājs Steins Tennesens.

"Tas piešķir Nobela komitejai vēl vienu iespēju pagodināt kādu mazpazīstamu kandidātu, kas cīnās vai nu par cilvēktiesībām, vai par mieru šo jēdzienu šaurākā izpratnē," sacīja Tennesens.

Pretendentus augstajam apbalvojam ir tiesīgi izvirzīt tūkstošiem cilvēku visā pasaulē, ieskaitot parlamentāriešus un ministrus, universitāšu profesorus un iepriekšējo gadu laureātus.

Austrumtimoras prezidents Žozē Ramušs-Orta, kas balvu saņēma 1996.gadā, jau agrāk pauda apņemšanos nominēt Barrozu, jo viņa vadība EK "veicinājusi dialogu miera labā, veikusi ieguldījumu ANO miera uzturētāju spēkos un atbalstījusi bēgļus".

Savukārt bijušais Padomju Savienības prezidents Mihails Gorbačovs apbalvošanai izvirzījis Kolu, kurš, saņemot balvu, tiktu godināts par ieguldījumu Aukstā kara mierīgā izbeigšanā un Eiropas izlīguma procesā, liecina Vācijas presē nonākusī informācija.

Tomēr Nobela komiteja uzsver, ka to neietekmē publiskās kampaņas un ažiotāža medijos, norādot, ka šādas aktivitātes var pat izraisīt pretēju efektu.

Tostarp divi Šveices politiķi apbalvošanai izvirzījuši esperanto valodu, kas tika radīta 1887.gadā kā starptautiskās komunikācijas medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!