Norvēģijas Nobela komiteja piektdien paziņoja, ka šī gada Nobela miera prēmija pienāksies Apvienoto Nāciju Organizācijai un tās ģenerālsekretāram Kofi Annanam. Balva piešķirta par nopelniem cilvēktiesību ievērošanas veicināšanā un globālu konfliktu atrisināšanā.
Nobela komiteja cildināja 63 gadus veco Annanu par "jaunas dzīvības iedvešanu" ANO, cīņu pret AIDS un starptautisko terorismu.

Balvas apjoms šogad ir 10 miljoni kronu.

Šonedēļ jau paziņots par prestižo balvu medicīnā, fizikā, ķīmijā un ekonomikas zinātnē un literatūrā.

Nobela prēmiju literatūrā šogad saņems Trinidadas salā dzimušais britu rakstnieks V.S. Neipols par visu līdz šim pastāvošo rakstniecības žanru apvienošanu savā stilā, kas liek lasītājam "ieraudzīt noklusēto stāstu klātbūtni". Nobela prēmija medicīnā pienāksies amerikāņu zinātniekam Lelandam Hārtvelam un britu zinātniekiem Timotijam Hantam ar Polu Nērsu par atklājumiem šūnu cikla galveno regulatoru jomā.

Balvu fizikā saņems vācu fiziķis Volfgangs Keterle un amerikāņu fiziķi Eriks Kornells un Karls Vīmans, kas atklājuši jaunu matērijas agregātstāvokli - tā saukto Bozes-Einšteina kondensātu. Atklājums ļauj izdarīt ārkārtīgi precīzus niecīgu attālumu un objektu mērījumus.

Šī gada Nobela prēmiju Ekonomikas zinātnē saņems amerikāņu ekonomisti Džordžs Ekerlofs, Maikls Spenss un Džozefs Stiglics par ieguldījumu modernās informācijas ekonomikas pamatu izstrādāšanā, noskaidrojot, kas notiek, ja kāds no tirgiem ir labāk informēts par citiem.

Nosaukti arī Nobela prēmijas ķīmijā laureāti. To piešķirs trijiem zinātniekiem - amerikāņiem Viljamam Noulzam un Berijam Šārplzam, kā arī japānim Rioji Nojori. Prēmija piešķirta par pētījumiem, kas izmantoti tādu farmaceitisko produktu ražošanā, kā, piemēram, antibiotikas, pretiekaisuma zāles un sirds slimību ārstēšanas līdzekļi.

10 miljonu Zviedrijas kronu (131 tūkstotis latu) vērtā prēmija katrā disciplīnā tiks pasniegta tās dibinātāja Alfrēda Nobela nāves gadadienā 10.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!