Tūlīt pēc teroristu uzbrukumiem Ņujorkai un Vašingtonai ASV prezidents Džordžs Bušs devis pavēli ASV militārajiem pilotiem notriekt komerciālas pasažieru lidmašīnas virs Vašingtonas, ja tās ir nolaupītas un nepakļaujas rīkojumam mainīt kursu.
To svētdien atzina ASV viceprezidents Diks Čeinijs intervijā televīzijas sabiedrībai NBC.

"Prezidents pieņēma lēmumu, ka.. ja lidmašīna atsakās pakļauties rīkojumam mainīt kursu, ja tās nepievērsīs nekādu uzmanību instrukcijām virzīties projām no pilsētas, kā pēdējā iespēja mūsu pilotiem bija atļauts tās notriekt," sacīja Čeinijs.

"Cilvēki saka - tādu lēmumu ir briesmīgi pieņemt. Tā tas ir," sacīja ASV viceprezidents.

Taču, pēc Čeinija teiktā, būtu pilnīgi attaisnojami tā rīkoties, ja tas varētu novērst uzbrukumus Pasaules tirdzniecības centram Ņujorkā un Pentagonam Vašingtonā, kuros gājuši bojā un pazuduši bez vēsts vairāk nekā 5000 cilvēku.

"Ja ir lidmašīna, pilna ar amerikāņu pilsoņiem, civilpersonām, kuru ir sagrābuši teroristi, vai jūs to.. notrieksiet,.. un nogalināsiet visus amerikāņus, kas tajā atrodas?" teica ASV viceprezidents.

"Labi, tad jums jāpajautā sev, ja mums virs Ņujorkas būtu bijusi kaujas aviācijas patruļa, un ja mums būtu bijusi iespēja notriekt tās divas lidmašīnas, kas ietriecās Pasaules tirdzniecības centrā, vai mums būtu bijis attaisnojums to darīt? Es domāju, mums pilnībā būtu bijis šāds attaisnojums" sacīja Čeinijs.

"Vēlāk izrādījās, ka nebija nepieciešamības izmantot šīs pilnvaras. Bet bija daži brīži, kad mēs domājām, ka mēs to varētu darīt," viņš atzina.

Pentagona pārstāvis admirālis Kreigs Kviglijs paziņoja, ka noteikumi, kas regulē ASV militāro pilotu rīcību, kopš otrdienas terora aktiem ir tikuši pārskatīti, taču viņš atteicās izpaust sīkāku informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!