Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziņojumos no Meksikas pierobežas pilsētas Matamorosas teikts, ka Līča narkotiku kartelim piesaistīts grupējums, ko sauc par "Scorpions Group", ir atvainojies par četru ASV pilsoņu nolaupīšanu pagājušajā nedēļā, nogalinot divus no viņiem, un izdevis vīriešus, kurus tā uzskata par vainīgiem notikušajā, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Daudzu Meksikas laikrakstu pirmajās lapās tika publicēta fotogrāfija, kurā redzami pieci vīrieši, kas guļ ar seju uz zemes, sasietām rokām un ar virs galvas pārvilktiem T-krekliem.

Tiek apgalvots, ka līdzās šiem vīriešiem tika atstāta "Scorpions Group" vēstule, kurā pausta atvainošanās Matamorosas iedzīvotājiem, ASV upuriem un viņu ģimenēm, kā arī kādai meksikānietei, kas tika nogalināta pagājušajā nedēļā, kad banda apšaudīja baltu minivenu, kurā brauca amerikāņi.

"Mēs esam nolēmuši nodot tos, kuri bija tieši iesaistīti un atbildīgi par notikumiem," teikts vēstulē, norādot, ka pieci vīrieši "rīkojušies saskaņā ar savu lēmumu pieņemšanu un disciplīnas trūkumu". Vēstulē vīrieši arī apsūdzēti karteļa noteikumu pārkāpšanā saistībā ar "nevainīgo dzīvību aizsardzību".

Savukārt policija norobežojusi veselības klīniku Matamorosā, kur karteļa dalībnieki, iespējams, veduši ārstēties ievainotos ASV pilsoņus. Ziņojumi liecina, ka banda tur aizveda četrus amerikāņus, bet divi ar smagākajiem ievainojumiem - Šīds Vudards un Zindels Brauns - drīz pēc tam nomira. Aģentūra "Reuters" ziņoja, ka Meksikas amatpersonas ceturtdienas pēcpusdienā Matamorosā ASV amatpersonām nodevušas abu mirušo vīriešu līķus, un viņu mirstīgās atliekas tika repatriētas.

"Reuters" ziņo, ka ir redzēts iekšlietu tiesībaizsardzības dokuments, kas liecina, ka Meksikas varas iestādes izmeklē iespēju, ka četri amerikāņi tika nolaupīti, jo tos uzskatīja par konkurējošā karteļa dalībniekiem, kas ienākuši viņu teritorijā.

Amerikas Savienotajās Valstīs vairāki republikāņu politiķi, tostarp Dienvidkarolīnas senators Lindsijs Grehems, ir aicinājuši izmantot ASV militāro spēku pret Meksikas narkotiku karteļiem. Konkrēti, viņš ierosina plānu noteikt Meksikas narkotiku karteļus par "ārvalstu teroristu organizācijām", lai, kā viņš izteicās, "izmantotu pret [karteļiem] Savienoto Valstu niknumu un spēku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!