Norvēģija izveidojusi 20 miljardu kronu (1,79 miljardu latu) atjaunojamās enerģijas fondu, lai veicinātu vēja un ūdens enerģijas izmantošanu, pirmdien paziņoja valdība.
Fonds palīdzēs Norvēģijai līdz 2016.gadam, salīdzinot ar 2001.gadu, palielināt tās saražotās enerģijas ieguvi par 30 teravatstundām (TWh), ar lielāku efektivitāti izmantojot atjaunojamās enerģijas resursus.

Iepriekšējais mērķis bija 12 TWh līdz 2010.gadam, salīdzinot ar 2001.gadu.

120 TWh no Norvēģijas ikgadējā enerģijas kopapjoma veido hidroenerģija.

"Bioenerģija, vēja enerģija un hidroenerģija radīs jaunas iespējas, jaunas darba vietas un jaunu optimismu visā valstī," norādīja naftas un enerģētikas ministrs Ods Rogers Enoksens.

Fondu vadīs valsts elektroenerģijas kompānija "Enova".

Fonda ietvaros "Enova" nostiprinās rajonu apkures infrastruktūru, veicinās elektrības lietderīgu izmantošanu un atjaunojamās enerģijas pielietojumu mājsaimniecībās un izveidos noguldījumu shēmu naftas apkures boileru likvidācijai.

Norvēģijai jāveicina atjaunojamās enerģijas pielietojums, jo tās oglekļa izmešu daudzums pārsniedz noteiktos kritērijus un 2005.gadā par 9% pārsniedza 1990.gada līmeni.

Jaunā fonda izveidei desmit miljardi kronu (897 000 latu) 2007.gada janvārī tiks ieguldīti fondā no valsts budžeta, bet vēl desmit miljardi kronu (897 000 latu) - 2009.gada janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!