Foto: Reuters/Scanpix
Traģiskā Norvēģijas 22.jūlija slaktiņa rīkotājs Anderss Bērings-Breivīks nākamnedēļ ar video sakaru starpniecību stāsies tiesas priekšā, un šo sēdi klātienē vēros gan prese, gan 77 upuru ģimenes locekļi, otrdien paziņojusi Oslo apgabala tiesa.

Plānots, ka 32 gadus vecais norvēģu ekstrēmists Oslo apgabala tiesas priekš stāsies 14.novembrī, kad notiks noklausīšanās par viņa ieslodzījuma laika pagarināšanu vēl par 12 nedēļām.

"Maz ticams, ka aizdomās turamajam (..) būs iespēja ar kādu sazināties, lai slēptu informāciju šajā lietā," otrdien paziņoja tiesneši.

Piektdien Oslo tiesa nolēma, ka noklausīšanās notiks, izmantojot video sakarus, Bēringam-Breivīkam paliekto savā cietuma kamerā.

Tomēr apsūdzētā advokāti jau ir vērsušies apelācijas tiesā, pieprasot atļauju viņa klientam personīgi ierasties tiesā.

Bērings-Breivīks ir atzinis, ka 22.jūlijā sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā, kurā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus. Tāpat viņš atzinis, ka sarīkoja apšaudi Ūteijas salā, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem apšaudē viņš nogalināja 69 cilvēkus, bet vēl 67 tika ievainoti.

Kā liecina Bēringa-Breivīka internetā publicētā dienasgrāmata, uzbrukumus viņš plānoja vismaz no 2009.gada un tos realizēja vienatnē.

Kā pamatojumu slaktiņam Bērings-Breivīks min naidu pret musulmaņiem un neapmierinātību ar Norvēģijas valdības īstenoto elastīgo imigrācijas politiku.

Viņa tiesāšana šajos noziegumos varētu sākties 2012.gada aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!