Foto: Reuters/Scanpix

Norvēģijas tiesa pirmdien likusi paturēt apcietinājumā 17 gadus veco Krievijas pilsoni, kurš tika aizturēts lietā par nedēļas nogalē Oslo atrasto un neitralizēto spridzekli.

Jaunietis jāpatur apcietinājumā divas nedēļas, aiz slēgtām durvīm notikušajā sēdē nosprieda Oslo Apgabaltiesa.

Divas nedēļas bija maksimālais drošības līdzeklis, kādu tiesa aizturētajam varēja piespriest viņa vecuma dēļ.

Jaunietis tika aizturēts sestdienas vakarā par sprāgstierīces glabāšanu.

Aizturētais noliedzis, ka būtu pastrādājis kādu ļaunprātību, bet viņa advokāte norvēģu medijiem lietu skaidroja kā "nerātnību".

Policija cenšas noskaidrot, vai aizturētais rīkojies viens, vai arī viņam bijuši līdzzinātāji.

Reaģējot uz spridzekļa atrašanu un jaunā vīrieša aizturēšanu, varasiestādes svētdien paaugstināja terorisma draudu līmeni.

Drošības policija PST apliecināja - "varbūtība, ka varētu notikt terorakts, palielinājusies no iespējamas un ticamu".

Vienkāršais spridzeklis, kas sestdien vakarā plastmasas maisā tika uziets netālu no Oslo centra, varēja nodarīt "ierobežotus" postījumus, norādīja policija.

Spridzeklis tika neitralizēts naktī uz svētdienu ar kontrolētu sprādzienu, nekādus postījumus nenodarot, vēsta ziņu aģentūra NTB, atsaucoties uz policiju.

Specdienests neatklāj aizturētā vārdu, taču PST vadītāja Benedikte Bjernlanne norādīja, ka viņš dienestam bija zināms jau agrāk. Viņa arī sacīja, ka aizdomās turētais kā patvēruma meklētājs ieradies Norvēģijā 2010. gadā. Krievijas laikraksts "Novaja gazeta" vēsta, ka jaunietis ir no Ziemeļkaukāza un ieradies ar vecākiem.

Jau ziņots, ka sprāgstierīce Oslo tika atrasta sestdienas vakarā pie metro stacijas "Grenlanne", un saistībā ar to aizturēts viens cilvēks, par kuru sīkāku informāciju varas iestādes sākotnēji neatklāja.

Policija norobežoja garu posmu vienā no Oslo galvenajām ielām, un no restorāniem un bāriem tika evakuēti cilvēki. Notikuma vietā ieradās sapieri un aizdomīgā ierīce tika iznīcināta kontrolētā eksplozijā.

Norvēģija ir pastiprinātas trauksmes stāvoklī kopš piektdien notikušā terorakta Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā, kad kravas automašīna ietriecās lielveikalā, nogalinot četrus un ievainojot 15 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!