Norvēģijas admirālis, kurš vadīja ūdenslīdēju grupu, kas piedalījās zemūdenes "Kursk" jūrnieku glābšanas operācijā, intervijā Vācijas laikrakstam "Der Spiegel" kritizējis Krievijas virsnieku nekompetenci.
Admirālis Erinars Skurgens intervijā pauž viedokli, ka, visticamāk, Krievijas kodolzemūdeni nogremdēja spēcīgs sprādziens. Viņš noraida Krievijas apgalvojumus, ka zemūdene būtu sadūrusies ar kādu ārvalstu kuģi.

Skurgens vadīja ūdenslīdēju komandu, kas nedēļas sākumā atvēra zemūdenes glābšanas lūku, ko vairākkārt nebija izdevies paveikt Krievijas ūdenslīdējiem.

Norvēģu admirālis stāsta, ka Krievijas virsnieki, kas vadījuši operāciju, bijuši pārlieku noslēpumaini un izturējušies ļoti nekompetenti.

Norvēģu ūdenslīdējiem bijis jāstrādā ciešā krievu uzraudzībā, bet Krievijas speciālisti notikuma vietā neesot skaidri zinājuši, kas notiek un ko darīt, teica Skurgens.

Teoriju par zemūdenes sadursmi neesot uztverama nopietni

Admirālis uzsver, ka ar rietumvalstu hidrofoniem un seismogrāfisko aparatūru avārijas laikā 12.augustā fiksēti divi sprādzieni. Viņaprāt, Krievijas aizsardzības ministrs Igors Sergejevs noraidījis versiju par sprādzieniem iekšēju apsvērumu dēļ, un tādēļ Krievijas teoriju par zemūdenes un cita kuģa sadursmi nevajadzētu uztvert nopietni.

Pirmā sprādziena iemesls nav zināms, bet otro varēja izraisīt ūdeņraža un skābekļa gāzu maisījums, uzskata Skurgens. Zemūdenē lielos daudzumos bija abas šīs gāzes.

Pēc Skurgena teiktā, ūdenslīdēji nav varējuši noteikt, kas īsti ir noticis, jo Krievijas pārstāvji pārlieku ierobežojuši viņu pārvietošanās brīvību.

Zemūdene "Kursk" ar 118 jūrnieku mirstīgajām atliekām guļ Barenca jūras dzelmē simts metru dziļumā.

Krievijas speciālisti sestdien paziņoja, ka jūrnieku mirstīgo atlieku izcelšana varētu palīdzēt noskaidrot, kas nogremdēja zemūdeni.

Krievijas Ziemeļu flotes kara tiesa uzsvēra, ka "jūrnieku nāves cēloņa noteikšana katrā zemūdenes nodalījumā ļaus noskaidrot, kā norisinājās traģiskie notikumi uz zemūdenes "Kursk", un kas ir patiesie katastrofas iemesli". Tiesu medicīnas eksperti varētu noteikt, vai jūrnieki ir noslīkuši, nosmakuši vai nosaluši. Taču to varētu izdarīt, ja jūrnieku līķi tiktu izcelti mēneša laikā, kas, visticamāk, nav iespējams.

Ordeņi bojā gājušajiem

Krievijas prezidents Vladimirs Putis sestdien izdevis pavēli par bojā gājušo zemūdenes "Kursk" jūrnieku pēcnāves apbalvošanu.

Zemūdenes komandierim Genadijam Ļjačinam piešķirts Krievijas Varoņa tituls, bet pārējiem jūrniekiem - Ordenis par drošsirdību, sestdien paziņoja Krievijas prezidenta preses dienests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!