Serbijas galēji nacionālistiskā radikālā partija (SRS), kas trīs pēdējās parlamenta vēlēšanās ieguva visvairāk balsu, taču ne reizi nav atradusies pie varas kopš autoritārā prezidenta Slobadana Miloševiča gāšanas, piektdien beidzot sašķēlusies galīgi.

Līdzšinējais faktiskais SRS vadītājs Tomislavs Nikoličs un partijas ģenerālsekretārs Aleksandrs Vučičs pielika punktu savam konfliktam ar citiem RSR līderiem, reģistrējot jaunu politisko spēku - Serbijas Progresīvo partiju (SNS).

Nikoličs un Vučičs pameta SRS, kas pusotru gadu desmitu bija saglabājusi savu vienotību, pateicoties stingrās līnijas piekritēju spiedienam. Viņi cer, ka spēs piesaistīt tos vēlētājus, kas gan ir nacionālistiski noskaņoti, taču nevēlas Serbijas attiecību saraušanu ar Rietumiem.

Daži eksperti prognozē, ka jaunā partija jau drīzumā popularitātē pārspēs SRS, kura bija spiesta palikt opozīcijā, neskatoties uz 2003., 2007. un 2008.gadā gūtajām uzvarām parlamenta vēlēšanās, jo pārējās partijas nevēlējās saistīties ar pārlieku ekstrēmiem radikāļiem.

SRS oficiālais līderis Vojislavs Šešeļs, kurš kopš 2003.gada atrodas ieslodzījumā Hāgas kara noziegumu tribunāla cietumā, joprojām saglabājis stingru kontroli pār partiju un ar tālruņa starpniecību vada tās ikdienas darbību.

Gan Nikoličs, gan Vučičs Miloševiča laikā ieņēmuši ministru amatus gan Serbijas, gan Dienvidslāvijas valdībās, bet bija spiesti pamest vadošos amatus līdz ar autoritārā prezidenta gāšanu pirms astoņiem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!