ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans ir paziņojis, ka turpmāka palīdzība Palestīnas pašpārvaldei būs atkarīga no valdības spējām veicināt mieru un atzīt Izraēlu, informē ārvalstu prese.
Uzrunājot “Tuvo Austrumu četrinieku” – ES, ASV, Krieviju un Ķīnu, Annans teica, ka jebkurai jaunai valdībai ir jāuzņemas iepriekšējās valdības noslēgtās vienošanās.

Kopš Palestīnas parlamenta vēlēšanām, kurās pārliecinošu uzvaru guva radikālais islama grupējumus “Hamas”, finansējums Palestīnas pašpārvaldei atrodas uz jautājuma zīmes, raksta BBC.

Grupējums “Hamas”, ko ASV un ES nodēvējušas par teroristu organizāciju, jau ir atteicies izpildīt noteikumus, kādus izvirzījis četrinieks. “Hamas” pārstāvji uzskata, ka jāmainās ir Izraēlai, pārtraucot okupāciju un agresiju.

Četrinieka paziņojumā, kas tika nolasīts pēc tikšanās beigām Londonā, teikts, ka visiem Palestīnas valdības pārstāvjiem ir jāveicina cīņa pret agresiju, jāatzīst Izraēla un jāpieņem iepriekšējās vienošanās, tajā skaitā jāturpina darbs pie miera plāna.

Paziņojumā teikts, ka finansējums nākotnē tiks piešķirts atkarībā no amatpersonu labās gribas šo noteikumu izpildē, taču netika minēts, ka palīdzības sūtījumi tiks pārtraukti nekavējoties.

Analītiķi uzskata, ka paziņojuma autori ir ļoti rūpīgi izvēlējušies vārdus, jo teksts ļauj noprast, ka nav nepieciešams nekavējoties paziņot par atbruņošanos vai Izraēlas atzīšanu, bet gan izvirzīt to par savu mērķi nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!