Ceļā devušies pirmie divi autobusi, kuru pasažieri pirmo reizi gandrīz 60 gadu laikā šķērso sadalītā Kašmiras reģiona robežu, informē ārvalstu prese.
Neilgi pēc brauciena sākuma autobusu virzienā tika raidīti šāvieni, informē vietējā prese.

Vismaz četri televīzijas kanāli ziņo, ka autobusu virzienā mestas granātas un uzbrucēji šāvuši uz tiem, informē Reuters.

Taču ziņu kanāls NDTV apgalvo, ka, pēc amatpersonu teiktā, tie bijuši nejauši šāvieni.

Autobusu no Srinagaras Indijā pusdeviņos pēc Latvijas laika pavadīja premjerministrs Manmohans Singhs, sakot: “Miera karavāna ir devusies ceļā. Tagad nekas vairs to nevarēs apturēt.”

Pēc pusstundas pavadītāji noskatījās, kā autobuss dodas uz Indijas pusi no Pakistānas pilsētas Muzafarabadas.

Drošības dienesti strādā pastiprinātā režīmā, jo trešdien Srinagarā kaujinieki sarīkoja uzbrukumu pasažieriem.

Nemiernieki, kas pretojas Indijas kontrolei, ir solījuši nepieļaut pirmo autobusu ierašanos galapunktos. Trešdienas uzbrukumā pasažieru apmešanās vietai tika nogalināti divi nemiernieki.

Transporta satiksmes atjaunošana tiek uzskatīta par simbolu attiecību uzlabošanai starp Indiju un Pakistānu. Tās abas uzskata Kašmiru par savu īpašumu, raksta BBC.

Autobusā uz Muzafarabadu ir aptuveni 24 pasažieri, kuri vēlas apmeklēt savus tuviniekus, kas dzīvo Pakistānas Kašmiras daļā. Vēl vienā autobusā seko žurnālisti, kuri vēlas iemūžināt vēsturisko robežas šķērsošanas brīdi.

Autobusā, kas devās ceļā no Muzafarabadas, ir 30 pasažieri, un tā izbraukšana aizkavējās par vairāk nekā pusstundu, jo ieilga svinīgās runas, ko teica Pakistānas kontrolētās Kašmiras daļas premjerministrs Sikandars Hajats un citas amatpersonas.

Indijas robežapsardzes preses sekretārs ziņo, ka autobusu ieplānotajā maršrutā ir atrasta un neitralizēta 3,5 kilogramu smaga bumba ar tālvadības ierīci.

Neilgi pirms tam Singhs solīja, ka kaujinieku uzbrukumi neapturēs autobusus un miera procesa virzīšanu. “Šīs ir izmisuma darbības, ko veic cilvēki, kas nevēlas miera dialoga turpināšanos,” viņš saka.

Arī pasažieri nenobijās no trešdienas uzbrukuma un nolēma doties vēsturiskajā braucienā, ko varētu apdraudēt nemiernieki.

Viens no Pakistānas pasažieriem stāsta, ka ir gaidījis šo izdevību 20 gadus un tagad nekādā gadījumā nelaidīs to garām. “Neviens nedzīvo mūžīgi. Ja notiks uzbrukums autobusam, tad tā tam bija lemts notikt,” viņš saka.

Ir paredzēts, ka autobusi satiksies pie reģiona sadalošās robežas, pasažieri izkāps un pāries pāri robežai, ieņems vietas otrā autobusā un tie dosies atpakaļ.

Par trešdienas uzbrukumu atbildību uzņēmušās četras kaujinieku grupas. Viņi aizdedzināja ēku, kur bija apmetušies pasažieri, taču policijai izdevās īsā laikā cilvēkus evakuēt. Cenšoties pašu spēkiem izkļūt no ēkas, ievainojumus guva trīs cilvēki.

Kaut arī kaujinieki neprotestē pret sadalīto ģimeņu apvienošanos, tomēr viņi uzskata, ka Pakistānai nevajadzēja piekāpties, piekrītot autobusu satiksmei, jo tas traucē viņu kampaņai pret Indijas kontroli.

Indija un Pakistāna Kašmiras reģiona dēļ kopš konflikta sākuma 1947.gadā ir iesaistījusies divos karos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!