Foto: Itar-Tass/Scanpix
Krievijas premjerministra Vladimira Putina valdošā partija "Vienotā Krievija" svētdien notikušajās parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanās ieguva par 20% mazāk vēlētāju atbalsta nekā paziņotie gandrīz 50%, ceturtdien paziņoja Krievijas vēlēšanu novērotāju grupa.

Interneta grupa "Graždaņin nabļudateļ" ("Pilsonis novērotājs", "Nabludatel.org") paziņoja, ka "Vienotā Krievija" vēlēšanās ieguvusi 29,8% balsu, bet Krievijas galvaspilsētā Maskavā valdošo partiju atbalstījuši 25,8% vēlētāju.

Organizācijas apkopotie dati arī nozīmē, ka iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 7% barjeru pārvarējusi liberālā politiķa Grigorija Javļinska partija "Jabloko", kas, pēc oficiālajiem rezultātiem, saņēmusi 3,3% balsu un Valsts domē nav iekļuvusi. "Graždaņin nabļudateļ" paziņoja, ka savu balsi par šo partiju Maskavā atdevuši 14,3% vēlētāju, bet visā Krievijā 8,2%.

"Graždaņin nabļudateļ" dibināja neatkarīgais politikas analītiķis Dmitrijs Oreškins un vēlēšanu novērotājus viņš apmācīja ar novērotāju grupas "Golos" palīdzību.

Grupa savus rezultātus balstīja uz 176 vēlēšanu iecirkņos iegūtajiem datiem, kurus organizācijas novērotāji ieguva, veicot alternatīvo balsu skaitīšanu. Viņi apstrīdēja arī oficiāli paziņoto vēlēšanu aktivitāti.

Viņu aprēķini liecina, ka svētdien visā Krievijā pie vēlēšanu urnām devās 51,5% balsstiesīgo, bet Maskavā to izdarīja 53%. Centrālā vēlēšanu komisija paziņoja, ka nobalsojuši 60,2% balsstiesīgo.

Oficiālie provizoriskie rezultāti liecina, ka "Vienotā Krievija" saņēmusi 49,3% balsu, kas nozīmē, ka partijai Valsts domē ir nodrošinātas vairāk nekā puse vietu jeb 238 no 450 deputātu vietām, kas gan ir par 77 vietām mazāk nekā līdzšinējā Valsts domes sasaukumā.

Krievijas Federācijas Komunistiskā partija ieguvusi 19,2% un 92 deputātu vietas, lai gan novērotāju grupa paziņoja, ka partija ieguvusi 22,6% balsu.

Oficiālie rezultāti liecina, ka parlamentā vēl iekļuvusi partija "Taisnīgā Krievija", saņemot 13,25% un 64 deputātu mandātus, bet Krievijas Liberāldemokrātiskā partija – 12% balsu un 56 deputātu vietas Valsts domē.

Svētdien notikušās Valsts domes vēlēšanas kritizēja starptautiskie novērotāji no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un Eiropas Padomes.

Par vēlēšanu norises pārkāpumiem ziņoja ne tikai starptautiskie un vietējie vēlēšanu novērotāji un opozīcijas aktīvisti, bet arī Valsts domē iekļuvušās Komunistiskās partijas un "Taisnīgās Krievijas" līderi Genadijs Zjuganovs un Sergejs Mironovs. Zjuganovs trešdien pavēstīja, ka "Vienotā Krievija" sev pieskaitījusi par 15% vairāk balsu nekā bija patiesībā, solot izmeklēt vēlēšanu rezultātus visos reģionos. Savukārt Mironovs paziņoja, ka vislielākā krāpšanās notikusi Sanktpēterburgā, pieļaujot protesta akciju iespējamību, ja vēlēšanu rezultātus neatcels.

Tūkstošiem cilvēku Maskavā un Sanktpēterburgā pēc vēlēšanām piedalījušies protestos pret to rezultātiem. Simtiem protestējošos aizturēja policija, bet desmitiem piespriests arests līdz pat 15 diennaktīm. Protesti notikuši arī citur Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!